„Și eu sunt o vrăjitoare” și „Salut, Maya”. A fost demisă judecătoarea Victoria Sanduța pentru postările ei de pe Facebook?
Full Article 10 minutes read

„Și eu sunt o vrăjitoare” și „Salut, Maya”. A fost demisă judecătoarea Victoria Sanduța pentru postările ei de pe Facebook?

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța și a încă trei judecători până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani). Membrii CSM i-au adresat mai bine de o oră întrebări Victoriei Sanduța despre publicațiile și comentariile ei de pe Facebook. Și, până la urmă, i-au recomandat Președintelui Republicii Moldova să o destituie din funcție. NM vă spune ce i-a înfuriat și nemulțumit pe membrii CSM și de ce nu toți membrii au fost de acord cu decizia de a o demite pe Sanduța.

Cum membrii CSM au chestionat-o mai bine de o oră pe Victoria Sanduța

Publicațiile Victoriei Sanduța de pe pagina sa de Facebook, în care aceasta critică sau vorbește ironic despre conducerea țării, parlamentari și membri ai Comisiei de evaluare a integrității etice și financiare a candidaților pentru funcția de membru al CSM și Consiliul Superior al Procurorilor (Pre-Vetting), au generat multe întrebări și discuții.

„Și eu sunt vrăjitoare” și „litere vagi”

Astfel, membrul CSM Alexandru Postica a observat că pe 28 iunie Sanduța a distribuit pe pagina sa o postare a colegei Marina Rusu. Sub acea postare, un oarecare utilizator cu numele Ion Șiman a lăsat un comentariu ofensator la adresa președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel. Sanduța a relatat că de obicei șterge comentariile care conțin cuvinte obscene, dar acel comentariu nu conținea astfel de cuvinte. Totodată, ea a spus că își va revizui atitudinea față de comentariile de pe pagina sa.

Postică i-a amintit judecătoarei de cazul Sanchez v. Franța, care a fost examinat de CEDO. Acest caz se referă la libertatea de exprimare pe internet. Politicianul francez Julien Sanchez a fost amendat pentru că nu a eliminat comentariile din feed-ul său de Facebook care au fost considerate „discurs de ură” îndreptate împotriva grupului religios „musulman”. CEDO nu a constatat o încălcare a clauzei privind libertatea de exprimare în cazul lui Sanchez, subliniind importanța protejării libertății de exprimare, dar a remarcat lipsa acestuia de reacție și vigilență în ceea ce privește conținutul comentariilor la postările sale.

Postică a atras atenția și asupra unuia dintre comentariile Victoriei Sanduța la o postare cu imaginea unei femei pe rug și un preot lângă ea. Judecătoarea a însoțit postarea cu cuvintele „Și eu sunt Vrăjitoare!” Într-un comentariu la această postare, judecătorul Alexei Paniș a întrebat: ”Serios? Poți face o vrajă să aflăm cumva membrii secretariatului?” (având în vedere membrii secretariatului comisiei Pre-Vetting). La care Sanduța a răspuns: „Hocus-pocus şi…..nu ştiu…îmi apar vag nişte litere, fără nicio logică…C….R….J….M, oare ce poate însemna???” Aceste litere, remarcăm, coincid cu abrevierea denumirii Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care susține și promovează ideea Vetting-ului.

„Acesta este un răspuns satiric și plin de umor. Domnul m-a binecuvântat cu un bun simț al umorului. Cred că un judecător este și el om și poate vorbi ironic pentru ca oamenii să înțeleagă că judecătorii nu sunt roboți și nu sunt ideali”, a explicat judecătoarea.

„Salut, Maya” și „două tipuri de idioți”

Un membru al CSM a văzut o altă problemă într-un selfie pe care Sanduța l-a publicat și l-a semnat cu fraza „Salut, Maya! Civilizația Maya”. Fotografia a fost făcută în fața clădirii Președinției. Întrebată de membrii CSM ce înseamnă această fotografie și inscripția cu care este însoțită, Sanduța a răspuns că este „pasionată de culturile antice”. „Există vreun regulament cu privire la clădirile pe fundalul cărora se poate poza? Așa mi-a plăcut”, a adăugat ea.

Un alt membru al CSM, Ion Guzun, a întrebat dacă Sanduța crede că o persoană străină ar putea considera această publicație o manifestare a lipsei de respect a judecătorului față de Președinte. Sanduța a răspuns: „Întrebați o persoană străină. Pentru acea persoană, și unele declarații ale membrilor CSM ar putea părea părtinitoare din punct de vedere politic sau o încercare de a facilita ingerința politicului în justiție”.

O altă fotografie făcută pe fundalul Președinției, Sanduța a semnat-o astfel: „Există două tipuri de idioți: cei care renunță să facă ceva pentru că au fost amenințați și cei care cred ceva din cauza amenințării”. Nu am spus-o eu, Paulo Coelho o spune. Eu spun că omul acesta știe ce spune. Postica a întrebat ce a avut în vedere judecătoarea.
„Aceasta este o fotografie din biroul meu. Fac fotografii acolo pentru publicații educaționale. Cred că aceasta este o publicație educațională. Oamenii o pot interpreta diferit, dar aceasta este libertatea de exprimare și democrația. Dacă postările mele jignesc pe cineva, atunci aș dori să știu pe cine”, a spus Sanduța.

Rudele judecătoarei și ancheta anonimă

Membrii CSM au întrebat-o pe Victoria Sanduța și despre informațiile apărute recent în presă despre o anchetă anonimă publicată pe o pagină web, despre problemele cu legea ale rudelor sale apropiate. Se precizează că tatăl judecătoarei, fostul primar al comunei Băcioi, a fost cercetat, iar fratele său a fost cercetat în România pentru că, potrivit procurorilor, făcea parte dintr-un grup infracțional care a organizat producția ilegală de țigări.

Sanduța a spus că a acționat în judecată site-ul care a difuzat informațiile și a cerut publicarea unei dezmințiri, deoarece faptele din articol erau amestecate cu elemente de ficțiune. Aceeași informație a fost preluată de către postul Jurnal TV care a difuzat-o. Sanduța a cerut și de la Jurnal TV publicarea dezmințirii respective și a scuzelor de rigoare. „Articolul nu stabilește în niciun caz o legătură între activitatea mea de judecător și, oricare ar fi aceasta, viața privată a rudelor mele”, a spus ea.

De asemenea, judecătoarei i s-a cerut să explice care informații din această publicație sunt false, dar Sanduța a refuzat să explice. „Repet din nou. Până nu-mi adresați întrebări despre legătura dintre activitățile mele de judecător și rudele mele, refuz să vorbesc despre viața personală a rudelor mele”, a răspuns ea.

Guzun a spus că declarațiile de venit ale Victoriei Sanduța înainte și după numirea ei în funcția de judecător includeau donații de la o rudă al cărei caz era pe rol în instanță de ani de zile. Sanduța a explicat că este o donație de la părinți, care nu depășește 100 de mii de lei și nici nu trebuie declarată. „Am trei copii minori. Unii merg la școală privată. Părinții mei au oferit bani pentru educația copiilor mei. I-am declarat, am fost verificată de Autoritatea Națională de Integritate”, a explicat ea

Opinie separată

Toți cei nouă membri actuali au fost prezenți la ședința CSM din 1 iulie. Propunerea de aprobare a cererii Victoriei Sanduța și recomandarea președintelui de a o numi în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani) a fost susținută de șase membri ai CSM, trei au votat împotrivă. Cu toate acestea, judecătoarei Sanduţa i-a fost refuzată numirea în funcție, întrucât un răspuns pozitiv trebuie aprobat prin votul majorităţii membrilor, nu dintre cei actuali, ci din numărul total de locuri din CSM, adică din 12.

Vă reamintim că trei locuri în Consiliul Superior al Magistraturii rămân în continuare vacante. Din cauza acestei contradicții, Maria Frunze, membru al CSM, a spus că va pregăti o opinie separate cu privire la această decizie, întrucât Sanduța, în opinia ei, a primit un număr suficient de voturi.

În plus, Frunze consideră că procedura de examinare a cererii în sine decurge incorect. Ea a reamintit că, potrivit deciziei Curții Constituționale, după expirarea termenului de cinci ani, judecătorul va fi numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă fără evaluare suplimentară din partea CSM. O verificare suplimentară este posibilă dacă există suspiciuni rezonabile cu privire la onestitatea judecătorului sau dacă acesta a încălcat legea. Dar pentru aceasta, CSM trebuie să se adreseze la Inspecția Judiciară.

Potrivit Mariei Frunze, problemele publicațiilor și comentariilor de pe Facebook, precum și ancheta anonimă, nu au fost incluse în lista de motive pentru care președinta Maia Sandu a refuzat acum doi ani să o numească pe Sanduța în funcție până la limita de vârstă. Prin urmare, potrivit membrului CSM, este necesar să se trimită o cerere către judecător pentru revizuire și să se solicite o nouă evaluare de la Inspectoratul Judiciar.

Colegul ei Ion Guzun este de altă părere. El consideră că CSM este capabil să evalueze în mod independent anumite acțiuni și fenomene.

Astfel, CSM va propune Președintelui demiterea din funcție a judecătoarei Victoria Sanduța. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.

Ce spun juriștii

Avocatul Vadim Vieru, vorbind despre judecătorii cărora li s-a refuzat numirea până la 65 de ani, a remarcat că este inacceptabil să se folosească împotriva lor instrumentele pe care autoritățile actuale le-au condamnat anterior și de dragul cărora au început această reformă constituțională. „Folosirea unui astfel de mecanism după reformă subminează încrederea în Consiliul Superior al Magistraturii și este percepută de mine personal ca incoerență sau oportunism. Este imposibil să compensezi ineficacitatea unor colegii disciplinare cu astfel de acțiuni”, crede avocatul.

Colega sa, avocata Nicoleta Hriplivîi, este, de asemenea, sigură că ceea ce s-a întâmplat la ședința CSM este inacceptabil în statul de drept la care tinde Moldova. „Aș vrea să reamintesc decizia Curții Constituționale din 2021, în care Curtea Constituțională precizează clar că competența discreționară a CSM în numirea judecătorilor înainte de atingerea limitei de vârstă nu garantează echilibrul corect între autoguvernarea sistemului judiciar și încrederea în justiție, ci mai degrabă permite controlul și influența asupra judecătorilor”, a remarcat avocatul.

Ea a adăugat că așteaptă cu nerăbdare o decizie motivată a CSM pentru a înțelege clar argumentele juridice ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și măsura în care decizia acestora de a recomanda eliberarea din funcție a judecătorului a fost o decizie independentă. „Este important ca decizia să fie clară și întemeiată pentru a asigura transparența în luarea deciziilor CSM”, consideră avocatul.
***
Într-o ședință din 1 iulie, CSM a respins cererile a patru judecători de a fi numiți până la vârsta de 65 de ani: Victoria Sanduța, Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo și Irina Păduraru. Au fost aprobate cererile a șase judecători: Iurie Movilă, Victor Olărescu, Galina Ciobanu, Angela Vasilenco, Marcel Gandrabura și Ion Chirtoacă


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: