Evghenia Guțul

Și iarăși probleme lingvistice. Doi candidați la Executivul Găgăuziei, înaintat de Guțul, nu au susținut testul limbii găgăuze

Doi dintre candidații care se regăsesc în noua componență a Comitetul Executiv al Găgăuziei, înaintată spre aprobare de bașcanul Evghenia Guțul, nu au trecut testul limbii găgăuze, scrie presa locală. Este vorba despre Vitalie Kîlcik și Nicolai Kendighelean.

Pe 23 august, Comisia lingvistică a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) a evaluat cunoștințele a pretendenților înaintați pentru Comitetul executiv al autonomiei. Testul conținea întrebări cu privire la obiceiurile, tradițiile, cultura și personalități celebre ale poporului găgăuz. Candidații la Comitetul executiv au fost întrebați, de asemenea, cu privire la activitățile și planurile lor.

În urma examinării, doar 6 din cei 8 candidați au trecut testul limbii găgăuze.

Nicolai Kendighelean abia a putut să citească, însă a promis că își „va îmbunătăți” cunoștințele în materia limbii găgăuze. Iar Vitalie Kîlîcik a picat testul lingvistic din oficiu, din cauză că acesta nu s-a prezentat la evaluare.

Deputații Adunării Populare au la dispoziție două încercări pentru a aproba componența Comitetului Executiv la propunerea guvernatoarei Evghenia Guțul. În cazul în care ambele eșuează, bașcanul Găgăuziei va avea posibilitatea de a dizolva APG.

***

Precizăm că pe 19 august, în spațiul public a apărut lista cu noua componență a Comitetului Executiv din Găgăuzia, înaintată spre aprobare. Documentul a fost publicat de activistul din regiune Leonid Dobrov. Lista datează cu 18 august, iar printre candidați nu se mai regăsesc, inclusiv, primarul de Orhei, Pavel Verejanu și consilierul juridic al fracțiunii „ȘOR”, Iuri Kuznețov. Se întâmplă la aproape o lună după ce Adunarea Populară a autonomiei a respins repetat echipa Comitetului Executiv al Găgăuziei, în frunte cu bașcanul Evghenia Guțul, pe motiv că membrii echipei guvernatorului nu cunosc limba găgăuză. Ulterior, Evghenia Guțul a confirmat că a înaintat spre aprobare o nouă componență a Comitetului Executiv al autonomiei.

Amintim în acest context că, în total, șapte candidați din componența precedentă au picat „testul limbii”. Mai târziu, Șor a declarat că președintele APG Dmitri Constantinov i-ar fi propus o listă de persoane „plină de amante, cumetri și copii ai deputaților”, care, însă, nu ar fi fost acceptată – motiv pentru care APG ar refuza să numească Executivul propus de el. Constantinov a calificat declarațiile lui Șor drept un „fake” și „aberații complete”.

Cele trei ședințe ale Adunării Populare au fost marcate de proteste ale simpatizanților ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, care se adunau în fața clădirilor administrative din Comrat.

Precizăm că Adunarea Populară nu a anunțat deocamdată când se va întruni din nou pentru a examina componența noului Executiv propus de Guțul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: