Guțul susține că a renunțat la o parte din „echipa de vis” anunțată de Șor: Unii candidați au fost înlocuiți
Full Article 2 minutes read

Guțul susține că a renunțat la o parte din „echipa de vis” anunțată de Șor: Unii candidați au fost înlocuiți

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, confirmă că a înaintat spre aprobare o nouă componență a Comitetului Executiv al autonomiei. Potrivit lui Guțul, au fost înlocuiți toți candidații care nu cunoșteau limba găgăuză. Într-o postare  publică, aleasa poporului a făcut apel la membrii Adunării Populare a Găgăuziei (APG) să aprobe cât de curând noua componență a Executivului de la Comrat.  

„Dragi deputați ai APG, declar în mod responsabil că echipa noastră a depus documentele în conformitate cu toate cerințele dumneavoastră. Am înlocuit toți oamenii care nu cunosc limba găgăuză. Ca răspuns, cer cu tărie ca Comitetul Executiv să fie aprobat, să putem începe lucrul. Stimați deputați, aș vrea să cred că intențiile voastre au fost sincere, am venit în întâmpinarea voastră”, a declarat Guțul.

Precizăm că pe 19 august, în spațiul public a apărut lista cu noua componență a Comitetului Executiv din Găgăuzia, înaintată spre aprobare. Documentul a fost publicat de activistul din regiune Leonid Dobrov. Lista datează cu 18 august, iar printre candidați nu se mai regăsesc, inclusiv, primarul de Orhei, Pavel Verejanu și consilierul juridic al fracțiunii „ȘOR”, Iuri Kuznețov. Se întâmplă la aproape o lună după ce Adunarea Populară a autonomiei a respins repetat echipa Comitetului Executiv al Găgăuziei, în frunte cu bașcanul Evghenia Guțul, pe motiv că membrii echipei guvernatorului nu cunosc limba găgăuză.

Amintim în acest context că, în total, șapte candidați au picat „testul limbii”. Mai târziu, Șor a declarat că președintele APG Dmitri Constantinov i-ar fi propus o listă de persoane „plină de amante, cumetri și copii ai deputaților”, care, însă, nu ar fi fost acceptată – motiv pentru care APG ar refuza să numească Executivul propus de el. Constantinov a calificat declarațiile lui Șor drept un „fake” și „aberații complete”.

Cele trei ședințe ale Adunării Populare au fost marcate de proteste ale simpatizanților ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, care se adunau în fața clădirilor administrative din Comrat.

Precizăm că Adunarea Populară nu a anunțat deocamdată când se va întruni din nou pentru a examina componența noului Executiv propus de Guțul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: