Siguranța bicicliștilor, în atenția Parlamentului, după decesul campionului Moldovei. Radu Marian: „Folosesc și eu bicicleta”
Full Article 4 minutes read

Siguranța bicicliștilor, în atenția Parlamentului, după decesul campionului Moldovei. Radu Marian: „Folosesc și eu bicicleta”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian spune că informația despre decesul biciclistului lovit la Stăuceni „a fost una zguduitoare” pentru el. Parlamentarul declară că autoritățile trebuie să întreprindă mai multe acțiuni ca bicicliștii și pietonii să fie în siguranță. Marian precizează că a început să analizeze mai multe soluții de protecție a bicicliștilor în trafic, ulterior acestea vor fi consultate cu specialiștii. 

„Vestea copilului biciclist care a decedat după ce a fost lovit de o mașină a fost una zguduitoare pentru mine. Mai ales pentru că folosesc și eu bicicleta ca să merg la serviciu și să mă deplasez prin oraș”, scrie deputatul, pe o rețea de socializate.

„Este clar că trebuie să facem mai multe acțiuni ca bicicliștii și pietonii să se simtă mai în siguranță”, adaugă el. Potrivit deputatului, autoritățile centrale, primăria, șoferii și bicicliștii, toți trebuie să facă aceste acțiuni.

„În toamnă a fost aprobată o hotărâre de guvern care reglementează în premieră modul în care trebuie să se comporte șoferii atunci când trec pe lângă un biciclist, de ex. ce distanță trebuie să respecte șoferul atunci când e în depășire. Dar este evident că informarea despre aceste noi reguli nu e suficientă”, precizează Marian.

El menționează că a discutat astăzi cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne „despre necesitatea de a accelera informarea despre aceste regulile de comportament a șoferilor în raport cu bicicliști și invers”.

„Comunitatea bicicliștilor trebuie să participe și ea la acest efort de informare. Primăria trebuie și ea să fie mai serioasă în atitudinea sa față de bicicliști, încă n-am văzut vreo pistă de bicicliști în Chișinău construită/amenajată normal pe lângă carosabil. Împreună cu echipa, am început astăzi să analizez mai multe soluții suplimentare de protecție a bicicliștilor în trafic. O dată ce finalizăm consultările cu specialiștii, voi veni cu noutăți”, declară Marian.

Amintim că pe 29 august 2022, un grup de bicicliști a organizat un protest pașnic în fața clădirii Guvernului. Aceștia se declarau îngrijorați de creșterea accidentelor în care sunt implicați bicicliști și solicitau atenția autorităților.

La scurt timp, fostul ministru al Infrastructurii Andrei Spînu, alături de colegii săi din Minister și deputatul Radu Marian au ieșit să discute cu manifestanții. Spînu a recunoscut că în țară nu există infrastructură de ciclism și ministerul încă nu știe cum să abordeze problema. Ulterior, Spînu a declarat că cu echipa de la minister şi Administraţia de Stat a Drumurilor va face ca pe viitor să fie luate în calcul organizarea pistelor ciclabile pe drumurile naţionale.

***

Pe 21 februarie, doi bicicliști minori au fost tamponați de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Pe 24 februarie, polițiștii au anunțat că unul dintre aceștia a decedat. Tatăl copilului decedat a publicat mai multe imagini cu impactul. Ulterior, și el a anunțat despre moartea fiului său, Valerian.

Anterior, președintele Federației de Triatlon din Moldova Dmitri Voloșin a scris pe o rețea de socializare că unul din bicicliștii tamponați la Stăuceni este campion al Republicii Moldova, iar celălalt vicecampion. El menționa că știe atitudinea multor șoferi moldoveni față de bicicliști: „Cred că fiecare biciclist a avut cazuri când sângele s-a răcit în vene de la camioanele care zburau la un centimetru distanță”.

Pe 24 februarie, Alianța Biciclete Chișinău a anunțat că planifică o acțiune de protest „fără precedent”. Potrivit Alianței, sunt necesare schimbări pentru a evita un următor caz de accident cu implicarea bicicliștilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: