NewsMaker / Andrei Mardari

Siguranța bicicliștilor, în atenția Parlamentului, după decesul campionului Moldovei. Radu Marian: „Folosesc și eu bicicleta”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian spune că informația despre decesul biciclistului lovit la Stăuceni „a fost una zguduitoare” pentru el. Parlamentarul declară că autoritățile trebuie să întreprindă mai multe acțiuni ca bicicliștii și pietonii să fie în siguranță. Marian precizează că a început să analizeze mai multe soluții de protecție a bicicliștilor în trafic, ulterior acestea vor fi consultate cu specialiștii. 

„Vestea copilului biciclist care a decedat după ce a fost lovit de o mașină a fost una zguduitoare pentru mine. Mai ales pentru că folosesc și eu bicicleta ca să merg la serviciu și să mă deplasez prin oraș”, scrie deputatul, pe o rețea de socializate.

„Este clar că trebuie să facem mai multe acțiuni ca bicicliștii și pietonii să se simtă mai în siguranță”, adaugă el. Potrivit deputatului, autoritățile centrale, primăria, șoferii și bicicliștii, toți trebuie să facă aceste acțiuni.

„În toamnă a fost aprobată o hotărâre de guvern care reglementează în premieră modul în care trebuie să se comporte șoferii atunci când trec pe lângă un biciclist, de ex. ce distanță trebuie să respecte șoferul atunci când e în depășire. Dar este evident că informarea despre aceste noi reguli nu e suficientă”, precizează Marian.

El menționează că a discutat astăzi cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne „despre necesitatea de a accelera informarea despre aceste regulile de comportament a șoferilor în raport cu bicicliști și invers”.

„Comunitatea bicicliștilor trebuie să participe și ea la acest efort de informare. Primăria trebuie și ea să fie mai serioasă în atitudinea sa față de bicicliști, încă n-am văzut vreo pistă de bicicliști în Chișinău construită/amenajată normal pe lângă carosabil. Împreună cu echipa, am început astăzi să analizez mai multe soluții suplimentare de protecție a bicicliștilor în trafic. O dată ce finalizăm consultările cu specialiștii, voi veni cu noutăți”, declară Marian.

Amintim că pe 29 august 2022, un grup de bicicliști a organizat un protest pașnic în fața clădirii Guvernului. Aceștia se declarau îngrijorați de creșterea accidentelor în care sunt implicați bicicliști și solicitau atenția autorităților.

La scurt timp, fostul ministru al Infrastructurii Andrei Spînu, alături de colegii săi din Minister și deputatul Radu Marian au ieșit să discute cu manifestanții. Spînu a recunoscut că în țară nu există infrastructură de ciclism și ministerul încă nu știe cum să abordeze problema. Ulterior, Spînu a declarat că cu echipa de la minister şi Administraţia de Stat a Drumurilor va face ca pe viitor să fie luate în calcul organizarea pistelor ciclabile pe drumurile naţionale.

***

Pe 21 februarie, doi bicicliști minori au fost tamponați de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Pe 24 februarie, polițiștii au anunțat că unul dintre aceștia a decedat. Tatăl copilului decedat a publicat mai multe imagini cu impactul. Ulterior, și el a anunțat despre moartea fiului său, Valerian.

Anterior, președintele Federației de Triatlon din Moldova Dmitri Voloșin a scris pe o rețea de socializare că unul din bicicliștii tamponați la Stăuceni este campion al Republicii Moldova, iar celălalt vicecampion. El menționa că știe atitudinea multor șoferi moldoveni față de bicicliști: „Cred că fiecare biciclist a avut cazuri când sângele s-a răcit în vene de la camioanele care zburau la un centimetru distanță”.

Pe 24 februarie, Alianța Biciclete Chișinău a anunțat că planifică o acțiune de protest „fără precedent”. Potrivit Alianței, sunt necesare schimbări pentru a evita un următor caz de accident cu implicarea bicicliștilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: