Oamenii legii din Sîngerei au întocmit, în data de 24 octombrie, 30 de procese verbale privind coruperea electorală pasivă în care este implicată organizația criminală „Șor”, condusă de oligarhul fugar Ilan Șor. De asemenea, cinci lideri de grupări din cadrul organizației criminale au fost denunțati și au fost predați 400 de euro acceptați pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendum. Informațiile au fost comunicate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat publicat pe 25 octombrie.
„Poliția din Sîngerei a întocmit, ieri, 30 de procese-verbale cu privire la contravenție, prevăzute de art. 47 prim din Codul Contravențional al Republicii Moldova – coruperea electorală pasivă, urmând să fie expediate conform competenței Centrului Național Anticorupție. Totodată, au fost înregistrate 5 denunțuri în privința liderilor grupurilor afiliate organizației criminale „ȘOR”, fiind predați benevol 400 de euro acceptați în campania electorală pentru a vota pentru un anumit candidat și a opta pentru „Nu” la referendum”, a comunicat IGP.
Inspectoratul General al Poliției a publicat și o înregistrare audio cu interceptări ale discuțiilor telefonice ale mai multor persoane implicate în schema de corupere electorală.
Precizăm că, pe 25 octombrie, liderul unei grupări din cadrul organizației criminale „Șor” din Ungheni a fost reținut. S-a întâmplat după ce o femeie din Florițoaia Nouă, raionul Ungheni, l-a denunțat pentru tentativă de corupere electorală.
***
Oamenii legii investighează o schemă desfășurată de organizația criminală „Șor”, în interesul Rusiei, pentru coruperea alegătorilor. Sute de mii de oameni au primit bani, prin transferuri bancare din Rusia, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Pe 24 octombrie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că în perioada septembrie-octombrie suma transferurilor a ajuns la 39 milioane de dolari.
Menționăm că, în urma alegerilor prezidențiale, niciunul dintre cei 11 candidați înscriși în cursa electorală nu a obținut majoritate de voturi. Astfel, pe 3 noiembrie, urmează să aibă loc al doilea tur de scrutin, la care vor concura cei doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM.
La referendum, 50,35% dintre alegători au susținut modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar 49,65% – nu. Președinta Maia Sandu, la inițiativa căreia a fost organizat plebiscitul, a declarat că rata celor care au votat „Da” este mai mică decât se aștepta din cauza coruperii electorale desfășurate de „o grupare criminală”, împreună cu „forțe străine”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!