magistrat.md

SIS lovește din nou în judecătorul care l-a repus în funcție pe Clima. Rudele celor doi ar fi avut afaceri comune

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis o nouă sesizare, pe care a trimis-o Centrului Național Anticorupție (CNA), dar și conducerii interimare a Procuraturii Generale și a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit unui document publicat pe 17 ianuarie de Ziarul de Gardă, judecătorul Alexei Paniș, care a luat hotărârea privind restabilirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău, ar fi ignorat un conflict de interese. Mai exact, tatăl magistratului și unchiul lui Clima ar fi avut cel puțin două legături de afaceri.

Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a SIS, a formulat o sesizare către CNA, procurorul general interimar, Dumitru Robu, și către președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Potrivit documentului obținut de Ziarul de Gardă, în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, care este tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.

De asemenea, conform SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată pe 9 aprilie 2015.

Amintim că, anterior, SIS a sesizat CNA și Procuratura Generală pe același subiect. În nota informativă, semnată tot de șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SI, Eugen Rurac, și adresată CSM- ului, se invocă faptul că Alexei Paniș a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, „deși prin cererea de chemare în judecată în contencios administrativ, depusă de Vladislav Clima împotriva președintelui Republicii Moldova, s-a dispus doar anularea decretului privind revocarea decretului președintelui din septembrie 2020”, nu și repunerea lui Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al Curții de Apel Chișinău.

De menționat că Eugen Rurac a părăsit sistemul procuraturii în ianuarie 2020. În cadrul Procuraturii Anticorupție el a gestionat dosarul în care era vizat fostul deputat Chiril Lucinschi, ex-președintele Curții Supreme de Justiție Ion Druță, dar și dosarul „Metalferos”. În afară de asta, Rurac a fost cel care a gestionat dosarul Domnicăi Manole, pe când aceasta era judecătoare a Curții de Apel. După ce, în 2019, s-a schimbat puterea de guvernare, Rurac a renunțat la acuzațiile față de Manole. Pe 3 septembrie 2021 a devenit cunoscut faptul că Rurac conduce unul dintre departementele din cadrul SIS.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a criticat dur acțiunea SIS-ului și a publicat o declarație prin care o egalează  cu o imixtiune în activitatea puterii judecătorești.

Amintim că, pe  31 decembrie 2021, judecătorul Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul emis de președinta țării Maia Sandu. Hotărârea a fost luată de către judecătorul Alexei Paniș. Președinția a contestat decizia magistratului.

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: