Site-ul CEC, atacat de hackeri în ziua alegerilor. Caraman: actualizarea din exterior a informațiilor pe anumite aplicații a fost încetinită
Full Article 2 minutes read

Site-ul CEC, atacat de hackeri în ziua alegerilor. Caraman: actualizarea din exterior a informațiilor pe anumite aplicații a fost încetinită

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au raportat incidente de securitate cibernetică. Acestea, potrivit instituției electorale, au făcut ca la etapa de afișare a rezultatelor preliminare ale scrutinului din 5 noiembrie să fie încetinită actualizarea din exterior a informațiilor pe anumite aplicații. CEC a declarat că specialiștii au reacționat prompt, reușind să blocheze la timp aceste atacuri, și au asigurat „în continuare buna funcționare a sistemului informatic, prezentând rezultatele scrutinului sub o formă protejată”.

Angelica Caraman, președinta Comisiei, a declarat pe 6 noiembrie că „în ziua alegerilor, dar mai cu seamă după închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate anumite incidente de securitate cibernetică și mai multe tentative de indisponibilitate a infrastructurii de tehnologie a informației a CEC”.

Acestea au făcut ca pentru perioade scurte de timp, la etapa de afișare a rezultatelor preliminare, actualizarea din exterior a informațiilor pe anumite aplicații să fie încetinită. Specialiștii din cadrul serviciului tehnologia informației și securitate cibernetică au reacționat prompt și la toate acele amenințări și devieri pe care le-au identificat, au reușit să blocheze la timp aceste atacuri și să asigure în continuare buna funcționare a sistemului informatic, prezentând rezultatele scrutinului sub o formă transparentă și protejată”, a menționat Caraman.

***

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În 623 de localități din Republica Moldova au fost aleși primarii din primul tur. În celelalte 265 de localități se va organiza turul II. Acesta este planificat pentru data de 19 noiembrie. În opt localități din Republica Moldova se vor organiza alegeri repetate. Potrivit instituției electorale, în aceste localități a fost înregistrată o prezență la urne de sub pragul de 25%. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: