„Site-urile ilegale câștigă sute de milioane de lei pe an, bani care pleacă integral din țară”. Loteria Moldovei propune pedepse dure pentru organizarea ilegală a pariurilor sportive
Full Article 4 minutes read

„Site-urile ilegale câștigă sute de milioane de lei pe an, bani care pleacă integral din țară”. Loteria Moldovei propune pedepse dure pentru organizarea ilegală a pariurilor sportive

Întreprinderea de Stat „Loteria Națională a Moldovei” a expediat un demers către Agenția Proprietății Publice, prin care solicită modificarea legislației în domeniu, în vederea „responsabilizării actorilor pieței jocurilor de noroc”. Mai exact, reprezentanții instituției propun modificarea Codului Penal și aplicarea unor sancțiuni usturătoare pentru organizarea ilegală a jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. NM a intrat în posesia documentului, iar directorul executiv al S.A.„Loteria Națională a Moldovei”, Nicolae Sandu, a confirmat pentru redacția noastră că acesta a fost remis guvernului. 

Reprezentanții Loteriei Naționale a Moldovei susțin că mediul on-line este invadat de site-uri care nu sunt autorizate în modul corespunzător, ceea ce a dus la stoparea anumitor programe pe motivul înregistrării pierderilor, atât de partenerul public cât și de partenerul privat. Astfel, aceștia propun introducerea unui nou articol în Codul Penal, privind „Încălcarea legislației privind organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc care constituie monopol de stat”.

Proiectul prevede ca persoanele neautorizate care organizează și desfășoară jocuri de noroc care reprezintă monopol de stat, să fie sancționate. De asemenea, ar putea fi trase la răspundere persoanele care întreprind acțiuni de import, promovare, susținere, intermediere, facilitare sau încurajare a acestor activități, inclusiv prestarea serviciilor de plată.

Astfel, persoanele fizice care întreprind astfel de acțiuni ar putea fi amendate cu sume cuprinse între 100 de mii – 150 de mii de lei, iar persoanele juridice cu amenzi între 200 și 300 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

În cazul acțiunilor de acest gen săvârșite de două sau mai multe persoane fizice, pedeapsa ar putea include amenzi de la 150 de mii la 300 de mii de lei sau închisoare de până la doi ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la trei ani. În cazul persoanelor juridice, amenzile propuse sunt între 300 de mii și 400 de mii de lei.

Dacă în urma organizării ilegale a jocurilor de noroc care reprezintă monopol de stat se obține un profit în proporții deosebit de mari, sau dacă aceste activități sunt organizate de către un grup criminal, sau în scop de spălare a banilor, pedepsele ar putea ajunge la 500 de mii de lei sau la cinci ani de închisoare.

Contactat de NM, Alexandru Gîscă, PR director de la NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale, responsabil de loterii si pariuri sportive, a remarcat că în Republica Moldova sunt nu mai puțin de 60 de mii de jucători care activ fac pariuri sportive. Din cauza neconcordanțelor din legislație, dar și a concurenței neloiale din partea portalurilor ilegale, secțiunea sport de pe singurul site autorizat de pariuri sportive a fost temporar suspendată, iar jucătorii au migrat spre platformele ilegale.

„Este vorba despre site-uri administrate din jurisdicții off-shore, care nu plătesc niciun impozit la stat, de multe ori încalcă drepturile consumatorilor, care se confruntă cu probleme la retragerea banilor câștigați și care sunt implicate și în operațiuni de spălare a banilor. Calculele arată că site-urile ilegale câștigă sute de milioane de lei pe an, bani care pleacă integral din țară. Am semnalat aceste probleme autorităților, care s-au arătat deschise pentru dialog și sperăm că în cel mai scurt timp vor fi soluționate problemele de impozitare incorectă a celor care fac pariuri sportive și că vor fi luate măsurile de rigoare față de site-urile ilegale”, a precizat Alexandru Gîscă.

Potrivit acestuia, modificările legislative propuse va avea beneficii economice directe pentru stat, care numai din pariuri sportive ar putea câștiga cel puțin 50 de milioane de lei pe an, bani ce pot fi folosiți pentru dezvoltarea sportului național, susținerea tinerilor talente, proiecte de educație și multe alte inițiative.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: