Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, anunță că va solicita Agenției Naționale de Integritate să verifice judecătorii și procurorii care instrumentează procesul de judecată în dosarul lui Ilan Șor. Într-o postare publicată vineri, 21 februarie, acesta precizează că funcționarii vor fi, de asemenea, verificați din punct de vedere disciplinar, dar și prin prisma calificării acestora.
„Urmare a situației deja ridicole în legătură cu modul de examinare a cazului în care este vizat domnul Șor, anunț, în calitate de membru CSM și CSP, că depun sesizări pe numele judecătorilor ce examinează aceasta speță, dar și pe reprezentanții organului procuraturii care reprezintă acuzarea de stat în cadrul procesului de judecată, pentru a fi verificați din punct de vedere disciplinar, dar și prin prisma calificării acestora. Totodată voi sesiza ANI să verifice acești funcționari de stat”, a scris Nagacevschi.
Ministrul Justiției a reacționat astfel după ce Curtea de Apel Cahul a amânat, din nou, judecata în dosarul lui Ilan Șor. Magistrații au luat această decizie din cauza faptului că în instanță nu a ajuns o expertiză financiar-contabilă cerută de apărare.
Precizăm că este a opta oară când ședințele de judecată în dosarul fostului prima de Orhei, Ilan Șor, este mânat din același motiv.
Următoarea ședință ar urma să se desfășoare în data de 19 martie.
Amintim că, la 27 iunie 2017, instanța primară l-a condamnat pe Șor la șapte ani și jumătate privațiune de libertate în cauza despre furtul miliardului din trei bănci moldovenești. Acesta a fost declarat vinovat de prejudicierea statului în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere. La fel, Șor a fost condamnat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul primar de Orhei și avocații săi au contestat sentința la Curtea de Apel. Până la pronunțarea sentinței definitive, instanța primară l-a eliberat pe Șor sub control judiciar. În luna februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis să transmită cazul lui Șor spre examinare la Curtea de Apel Cahul.
El a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.
De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.