Socialiștii critică decizia Curții Constituționale prin care a dat undă verde pentru referendum: „Este inacceptabil”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii critică decizia Curții Constituționale prin care a dat undă verde pentru referendum: „Este inacceptabil”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) critică decizia Curții Constituționale (CC) din 16 aprilie, prin care a dat undă verde pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană (UE) și revizuirea Constituției în acest sens. Socialiștii consideră că, prin decizia luată, Înalta Curte și-ar fi „depășit în mod repetat atribuțiile” și ar fi „ignorat toate argumentele juriștilor”.

„Insistăm pe ideea privind inadmisibilitatea încălcării Constituției cu privire la impunerea unei ideologii general obligatorii. PSRM consideră inviolabile principiile constituționale cu privire la independența, suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova, iar transferul total sau parțial al acestora unor organe supranaționale – inacceptabil”, anunță PSRM.

Formațiunea politică de opoziție face apel către toate forțele politice din țară să se consolideze „pentru a elabora o strategie unică față de referendumul” inițiat de președinta Maia Sandu, pe care îl consideră „anti–legal”.

***

Amintim că referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Autoritățile au admis anterior că plebiscitul ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale, la care și-a exprimat oficial intenția de a participa și actuala șefă a statului, Maia Sandu. Scopul referendumului și al modificării Constituției, declarat de autorități, este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 9 aprilie, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că a transmis propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost semnată de 46 de deputați. Detalii – AICI.

Pe 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea referendumului constituțional privind aderarea la UE. Plebiscitul, inițiat de președinta țării, Maia Sandu, urmează să aibă loc pe data de 20 octombrie, 2024. Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Detalii – AICI. 

Potrivit președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, rezultatele referendumului inițiat de Maia Sandu vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament. Detalii – AICI.

Pe 16 aprilie, la scurt timp după decizia CC, speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat că alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE vor fi organizate în aceeași zi – pe 20 octombrie. Șeful Legislativului susține că 2024 urmează să fie „un an istoric”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: