Socialiștii discută cu mai multe partide extraparlamentare, inclusiv cu MAN-ul lui Ion Ceban, despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Partidele s-ar putea uni în jurul unui candidat sau eventual a doi candidați. Precizările au fost făcute de socialistul Vlad Batrîncea. Potrivit acestuia, candidatul comun nu trebuie să fie înaintat doar de un singur partid, astfel el „ar trebui să fie apolitic și deasupra anumitor interese partinice.”
Batrîncea a spus la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV că Partidul Socialiștilor și mai multe partide extraparlamentare discută inclusiv „despre eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Discuțiile ar fi fost propuse de socialiști.
„Da, acest lucru nu este așa de ușor. Nu este ușor de identificat un candidat că mă rog… fiecare partid sau lider politic își are propria agendă, propriile nevoi, interese. Dar noi am propus aceste discuții și noi considerăm că acest lucru este de bun simț, pertinent și există asemenea scenarii când putem să ne unim în jurul unui candidat sau eventual a doi candidați în funcție de anumite înțelegeri”, a comunicat socialistul.
Întrebat ce partide participă la aceste discuții, Batrîncea a spus că „mai multe partide extraparlamentare care au șansă întâi de toate, care au susținerea în rândul populației, care au șansa să acceadă în Parlamentul Republicii Moldova la anul, că peste un an intrăm deja în parlamentare”.
La precizarea prezentatoarei emisiunii dacă discută și cu partidul lui Ion Ceban, Batrîncea a menționat că „inclusiv”.
Întrebat dacă candidatul comun va fi un politician sau o persoană apolitică, socialistul a declarat că „acesta și este subiectul discuțiilor”.
„Dacă vorbim de candidat comun, el nu poate reprezenta un singur partid politic, atunci el nu este un candidat comun. El este candidatul unui partid, cu susținerea altor partide. Evident că dacă vorbim de conceptul respectiv, înaintarea unui candidat comun, el ar trebui să fie apolitic și deasupra anumitor interese partinice. El trebuie să fie foarte bine pregătit și să apere întâi de toate statul de drept, justiția. (…) Da, nu este un proces ușor. Suntem în aceste discuții și sperăm ca să coordonăm, să ajungem la coordonarea anumitor mecanisme participarea noastră, ca să avem acest scrutin deschis, transparent și un scrutin care în final să fie validat la Curtea Constituțională”, a comunicat Batrîncea.
La mențiunea că dacă aceasta înseamnă că Igor Dodon nu va fi acel candidat comun, Batrîncea a spus că „Dodon este unul din potențialii candidați”.
„Eu cred că nu este ceva neobișnuit sau ceva surpriză acest lucru, dar atunci când vorbim de candidat comun vorbim de un candidat care să nu fie desemnat sau să nu fie înaintat doar de un singur partid”, a conchis socialistul.
***
La sfârșitul lui noiembrie 2023, Igor Dodon nu a exclus faptul că ar putea candida la următoarele alegeri prezidențiale. Atunci, Dodon a declarat că ar fi o „cea mai mare greșeală strategică” ca partidele de opoziție să înainteze un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Detalii – AICI.
La trei ani de când a devenit președinte, Maia Sandu a declarat că va candida pentru un nou mandat. Anunțul a fost făcut de șefa statului pe 24 decembrie 2023.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!