Андрей Мардарь / NewsMaker

Socialiștii, nemulțimiți de ședința comună a Guvernelor: Strategia actualului regim este ruperea relațiilor cu Rusia și alipirea la România

Partidul Socialiștilor a publicat o declarație în contextul desfășurării ședinței comune a Guvernelor de la Chișinău și București. Socialiștii au acuzat guvernarea că ar urmări „falimentarea țării” și alipirea acesteia României, care este stat NATO. În context, aceștia au dat asigurări că „vor apăra suveranitatea și independența Republicii Moldova”.

Într-o declarație publicată pe 11 februarie, socialiștii fac trimitere la Articolul 1 al Constituției Republicii Moldova, privind caracterul suveran și independent al statului nostru.De asemenea, aceștia citează articolul 2 al Constituției, care consfințește faptul că suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova.

PSRM este obligat să amintească prevederile Legii Supreme în contextul ședinței comune a Guvernelor de la Chișinău și București, din 11 februarie, ținând cont de pornirile unioniste și anti-stataliste ale actualului regim din țara noastră. În acest context vom aminti că Maia Sandu, care deține funcția de președinte al Republicii Moldova, este cetățean al țării vecine, România, iar formațiunea de guvernământ – PAS, are un număr mare de deputați care spun deschis că ar vota pentru unirea cu România. Adică, acești deputați PAS ar opta pentru dispariția statului Republica Moldova. PSRM condamnă aceste mesaje anti-naționale, anti-statale și declară că va apăra suveranitatea și independența Republicii Moldova pe toate căile legal posibile”, au menționat socialiștii.

De asemenea, socialiștii susțin că guvernarea ar urmări ruperea relațiilor cu Rusia și alipirea la România.

Strategia actualului regim de la Chișinău este de a falimenta țara noastră, ca, în final să anunțe că Republica Moldova trebuie să dispară ca stat și să se alipească României, stat membru al NATO. Întregul popor vede că până acum acțiunile guvernării se încadrează în acest plan de eșuare a Republicii Moldova ca stat – sărăcirea rapidă a cetățenilor, ruperea relațiilor cu partenerul nostru strategic și tradițional Federația Rusă, implicarea în alianțe anti-rusești, acțiuni de îndepărtare a Transnistriei de un posibil plan de reunificare a țării, debandadă totală în instituțiile statului cu scopul decredibilizării lor ca și instituții publice în ochii cetățenilor”, se mai arată în declarație.

Amintim că, pe 11 februarie, la Chișinău, a avut loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României. În cadrul acesteia au fost semnate o serie de acorduri și protocoale de colaborare pe mai multe domenii. Printre acestea se numără acordul privind construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni, programul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro și eliminarea tarifelor de roaming.

Premierul român Nicolae Ciucă a menționat în discurs că vede acum, la Chișinău, „cea mai mare deschidere de până acum în relația cu România”.

În cadrul ședinței, oficialii au semnat 13 documente bilaterale.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia pentru spălare de bani. Frauda ajunge la 48 de miliarde de ruble

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

„Membrii grupării au efectuat operațiuni valutare prin care au transferat bani în valută străină din conturile corespondente ale unor bănci rusești în conturile bancare ale nerezidentului – Moldindconbank. În acest scop, băncilor rusești, care aveau statut de agenți de control valutar, le-au fost prezentate documente ce conțineau informații false privind temeiurile, scopurile și destinația acestor transferuri”, se menționează în comunicat.

Deoarece Platon se află în căutare internațională, procesul s-a desfășurat în lipsa acestuia. Sentința include cumulul parțial cu o condamnare anterioară primită în Rusia, în 2023.

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: