facebook/Iv Ceban

Socialiștii spun că spitalele sunt într-o criză „acută” de neplăți pentru serviciile comunale. Ministerul respinge acuzațiile

Socialiștii cer majorarea bugetului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru a aloca mijloace suplimentare instituțiilor medicale pentru achitarea serviciilor comunale. Într-o conferință de presă, din 10 februarie, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a declarat că spitalele de toate nivelurile „se află într-o criză acută de neplăți pentru serviciile comunale”.  Ministerul Sănătății neagă acuzațiile și susține că sunt afirmații care au menirea să creeze panică în societate și să o dezbine.

Vladimir Odnostalco a prezentat jurnaliștilor facturile câtorva spitalele raionale și municipale, din care reiese că plata la încălzire, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, a crescut de aproximativ trei ori. O situație similară se atestă în întreaga țară și în spitalele din capitală, a remarcat deputatul.

„Țin să menționez că în structura contractelor cu instituțiile medicale, circa 70-80% constituie cheltuieli pentru salarii. Celelalte – sunt pentru medicamente, echipamente, încălzire etc. Pentru a achita serviciile comunale, spitalele vor fi nevoite să reducă din cheltuielile pentru achiziția de medicamente, produse alimentare, echipamente medicale etc.,”, a mai spus Vladimir Odnostalco.

Deputatul a menționat refuzul autorităților de a acorda ajutor instituțiilor medicale înseamnă „o acțiune planificată de lichidare a unor spitale raionale”.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății menționează că aceste declarații reprezintă informații false, care au menirea să creeze panică în societate și să o dezbine.

„Ministerul Sănătății informează că, astăzi, 10 februarie, soldul mijloacelor bănești în conturile tuturor instituțiilor medico-sanitare publice este de 617 milioane de lei. În august 2021, într-adevăr mai multe instituții medico-sanitare publice întâmpinau probleme financiare și din cauza datoriilor nu puteau să ridice medicamentele, necesare pacienților, de la agenții economici, situația a fost însă soluționată la scurt timp. Totodată, accentuăm asupra faptului că în niciun spital din țară nu a fost micșorat numărul de paturi și nici nu se planifică acest lucru”, precizează Ministerul printr-un comunicat.

Mai mult, Ministerul Sănătății declară că „apreciază calitățile manageriale ale conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice”.

„În această perioadă complicată, depun eforturi maxime pentru a raționaliza cheltuielile, astfel încât calitatea actului medical și siguranța pacientului să rămână în prim-plan”, conchide sursa citată.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zdg.md

Președinția, despre costurile vizitelor externe în mandatul Maiei Sandu: Igor Dodon a cheltuit de 2,5 ori mai mult

Consilierul președintei Maia Sandu, Igor Zaharov, a venit cu o reacție la comentariile legate de cheltuielile Președinției pentru vizitele externe, după ce instituția a raportat aproape jumătate de milion de lei cheltuiți în prima jumătate a anului 2025. Zaharov a prezentat o comparație cu deplasările fostului șef al statului Igor Dodon. Potrivit lui, fiecare vizită oficială în perioada mandatului acestuia a costat în medie de 2,5 ori mai mult.

Potrivit consilierului președintei, în perioada 2017–2020, Igor Dodon și echipa sa au efectuat 56 de deplasări peste hotare – majoritatea în Rusia – cheltuind în total circa 5,8 milioane de lei. Media per vizită ar fi fost de 103.500 de lei. În schimb, Maia Sandu ar fi efectuat 65 de vizite externe în perioada 2021–2024 (primul mandat), cu un cost total de 2,9 milioane de lei – adică aproximativ 44.500 de lei per deplasare.

„Întrebarea corectă nu neapărat este cât costă o vizită, ci ce aduce ea bun pentru țară. Asta e misiunea unui președinte: să ducă o politică externă activă, să construiască relații, să discute direct cu liderii lumii și să deschidă uși pentru Moldova. Iar Maia Sandu a reușit toate aceste lucruri chiar reducând costurile per deplasare – din respect pentru banul public și pentru interesul cetățeanului”, a menționat Zaharov.

Precizăm că, în prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. Cea mai scumpă deplasare a costat puțin peste 50 de mii de lei. Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: