Sondaj: Piața Centrală trebuie reorganizată sau eliminată? Ce cred locuitorii municipiului Chișinău
Full Article 2 minutes read

Sondaj: Piața Centrală trebuie reorganizată sau eliminată? Ce cred locuitorii municipiului Chișinău

La Chișinău au fost prezentate, pe 20 decembrie, datele unui nou sondaj. Locuitorii capitalei și ai suburbiilor au fost întrebați ce cred inclusiv despre reorganizarea Pieței Centrale. 

Astfel, mai mult de o treime dintre cei intervievați (37%) consideră că Piața Centrală trebuie reorganizată, 24% sunt de părere că aceasta ar trebui eliminată din centrul orașului, iar 22% ar prefera ca aceasta să fie amenajată doar ca o piață agroalimentară.

La fel, mai mult de jumătate dintre locuitorii capitalei și ai suburbiilor (57%) susțin propunerea autorităților municipale de a diviza transportul public în urban și suburban, iar 86 la sută cred că este necesar să fie amenajate piste pentru bicicliști.

Studiul a mai arătat că, în opinia a 52% dintre cei intervievați, cea mai eficientă soluție pentru a rezolva problema lipsei locurilor de parcare în capitală este amenajarea unor parcări supraetajate în cele mai aglomerate regiuni din oraș.

Sondaj: Piața Centrală trebuie reorganizată sau eliminată? Ce cred locuitorii municipiului Chișinău

De asemenea, în cazul curților blocurilor vechi, peste jumătate dintre persoanele chestionate ar dori ca să fie identificate spații libere în afara curților, care pot fi amenajate în parcări cu sau fără plată.

Chestionarul a mai arătat că, în opinia locuitorilor municipiului, cele mai promițătoare domenii pentru dezvoltarea economiei locale sunt: domeniul IT (32%), agricultura (28%), industria alimentară (15%) și turismul (15%).

Locuitorii municipiului au fost rugați să se expună și pe marginea proiectului de renovare a fondului locativ vechi, care presupune ca blocurile locative din capitală, construite în anii 50-60 ai secolului trecut să fie demolate, iar în locul lor să fie ridicate clădiri noi și moderne cu regim de înălțime mic și mediu. Majoritatea respondenților, mai exact 71%, susțin inițiativa.

Sondaj: Piața Centrală trebuie reorganizată sau eliminată? Ce cred locuitorii municipiului Chișinău

Sondajul a fost realizat, în perioada lunilor octombrie – noiembrie 2022, de compania Magenta Consulting. Eșantionul studiului – 2 063 de persoane, dintre care 1 211 din capitală și 852 din suburbii. Cercetarea a fost efectuată pentru Direcția Generală Urbanism, Arhitectură și Relații Funciare a Primăriei Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: