partidulsor.md

Șor se va întoarce în Moldova și se va alege cu o pedeapsă condiționată? Reacția Procuraturii Generale

În sistemul judiciar din Republica Moldova se fac anumite promovări care au urma să faciliteze revenirea lui Ilan Șor în Republica Moldova. Mai mult, acesta s-ar putea alege doar cu o pedeapsă condiționată. O ipoteză în acest sens a fost enunțată pe 14 decembrie de către deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău. Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Generale au exclus orice eventuale negocieri sau înțelegeri cu Ilan Șor.

Potrivit lui Dinu Plîngău, din vara lui 2020 s-a ajuns la o „anumită înțelegere” care presupune că Ilan Șor s-ar putea întoarce fără împiedimente în Moldova. Mai mult, inițiativa ar avea legătură cu anumite modificări în sistemul judiciar. Mai exact, parlamentarul s-a referit la promovarea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Este vorba de Tamara Chișcadoneva, Nadejda Toma, Oxana Robu, Anatolie Minciună, Nicolae Șova, Ghenadie Plămădeală, Aliona Miron.

„Am primit aceste informații din trei surse: în primul rând de la anumite servicii inteligente ale statului, din domeniul judiciar și, evident, din sfera politicului, că Ilan Șor ar intenționa să revină în Republica Moldova. Și se încearcă de a-i fi acordată o pedeapsă condiționată, ca în contextul alegerilor parlamentare acest individ să stea în libertate până când se judecă acest caz”, a declarat Plîngău.

De cealaltă parte, reprezentanții Procuratuii Generale dezmint informația.

„Vă asigurăm că este exclusă orice negociere sau înțelegere în acest sens a Procuraturii cu inculpatul Șor. Acuzarea oficială adusă lui Șor, pentru care insistă Procuratura, nu permite aplicarea unei pedepse cu suspendare”, a precizat reprezentanta instituției, Maria Vieru.

Deputatul Platformei DA a mai menționat că intenționa să prezinte în cadrul briefingului din 14 decembrie anumite informații despre judecătorii promovați la CSJ, din raportul SIS. Ținând însă cont de faptul că a aflat că de pe ordinea de zi a Comisiei juridice numiri și imunități a fost exclus acest subiect, Dinu Plîngău a renunțat să prezinte deocamdată informațiile pe care le deține.

***

Amintim că, în 2017, prima instanță l-a condamnat pe Ilan Țor la 7,5 ani de privare de libertate, cu toate că procurorii solicitau 19 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost atacată la Curtea de Apel, iar de atunci, ședințele de judecată au fost tergiversate. Între timp, Ilan Șor a devenit deputat în parlament, iar în iunie 2019 a părăsit țara și s-ar afla, în prezent, în Israel. Autoritățile israiliene au respins demersul procurorilor moldoveni, privind extrădarea lui Șor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: