Șor se va întoarce în Moldova și se va alege cu o pedeapsă condiționată? Reacția Procuraturii Generale
Full Article 3 minutes read

Șor se va întoarce în Moldova și se va alege cu o pedeapsă condiționată? Reacția Procuraturii Generale

În sistemul judiciar din Republica Moldova se fac anumite promovări care au urma să faciliteze revenirea lui Ilan Șor în Republica Moldova. Mai mult, acesta s-ar putea alege doar cu o pedeapsă condiționată. O ipoteză în acest sens a fost enunțată pe 14 decembrie de către deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău. Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Generale au exclus orice eventuale negocieri sau înțelegeri cu Ilan Șor.

Potrivit lui Dinu Plîngău, din vara lui 2020 s-a ajuns la o „anumită înțelegere” care presupune că Ilan Șor s-ar putea întoarce fără împiedimente în Moldova. Mai mult, inițiativa ar avea legătură cu anumite modificări în sistemul judiciar. Mai exact, parlamentarul s-a referit la promovarea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Este vorba de Tamara Chișcadoneva, Nadejda Toma, Oxana Robu, Anatolie Minciună, Nicolae Șova, Ghenadie Plămădeală, Aliona Miron.

„Am primit aceste informații din trei surse: în primul rând de la anumite servicii inteligente ale statului, din domeniul judiciar și, evident, din sfera politicului, că Ilan Șor ar intenționa să revină în Republica Moldova. Și se încearcă de a-i fi acordată o pedeapsă condiționată, ca în contextul alegerilor parlamentare acest individ să stea în libertate până când se judecă acest caz”, a declarat Plîngău.

De cealaltă parte, reprezentanții Procuratuii Generale dezmint informația.

„Vă asigurăm că este exclusă orice negociere sau înțelegere în acest sens a Procuraturii cu inculpatul Șor. Acuzarea oficială adusă lui Șor, pentru care insistă Procuratura, nu permite aplicarea unei pedepse cu suspendare”, a precizat reprezentanta instituției, Maria Vieru.

Deputatul Platformei DA a mai menționat că intenționa să prezinte în cadrul briefingului din 14 decembrie anumite informații despre judecătorii promovați la CSJ, din raportul SIS. Ținând însă cont de faptul că a aflat că de pe ordinea de zi a Comisiei juridice numiri și imunități a fost exclus acest subiect, Dinu Plîngău a renunțat să prezinte deocamdată informațiile pe care le deține.

***

Amintim că, în 2017, prima instanță l-a condamnat pe Ilan Țor la 7,5 ani de privare de libertate, cu toate că procurorii solicitau 19 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost atacată la Curtea de Apel, iar de atunci, ședințele de judecată au fost tergiversate. Între timp, Ilan Șor a devenit deputat în parlament, iar în iunie 2019 a părăsit țara și s-ar afla, în prezent, în Israel. Autoritățile israiliene au respins demersul procurorilor moldoveni, privind extrădarea lui Șor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: