partidulsor.md

„Soția sa este membră activă PAS”. Ulanov acuză un procuror Anticorupție de presiuni în contextul campaniei electorale (DOC)

Denis Ulanov, deputat al Partidului Politic „ȘOR”, care candidează pentru un nou mandat de parlamentar, acuză un procuror anticorupție de presiuni în baza convingerilor sale politice. Acesta a expediat o sesizare în adresa Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Procurorilor, Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate. Ulanov cere desfășurarea unei anchete de serviciu pe numele lui Octavian Iachimovschi și susține că acesta i-ar fi spus deschis că problema ar fi implicarea sa în politică. Contactat de NM, Iachimovschi a respins categoric acuzațiile.

Denis Ulanov susține că Octavian Iachimovschi, procuror în Procuratura Anticorupție, a demarat în privința sa o activitate „distructivă și descurajatoare bazată pe rațiuni de ordin politic”, pe care le califică drept abuzive și lipsite de onestitate. Acesta a solicitat recuzarea procurorilor Botezatu și Iachimovschi.

„În replică, la data de 24 iunie 2020, în cadrul acțiunii procesuale de aducere la cunoștință a Ordonanței de punere sub învinuire din 23 iunie 2021, în prezența apărătorului ales și procurorului M. Botezatu, procurorul în Procuratura Anticorupție, Iachimovschi Octavian cu titlu deschis a mi-a reproșat: „Știți care este problema dvs? Că sunteți implicat în politică””, susține Ulanov și se arată gata să fie testat cu detectorul de minciuni pentru a demonstra că spune adevărul.

Mai mult, Ulanov susține că s-ar urmări discreditarea sa cu scopul facilitării altor actori politici, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

„Fac apel la autoritățile de resort din Republica Moldova, indicate la rubrica destinatari, să intervină potrivit competenței funcției, în vederea stopării tratamentului discriminatoriu al procurorului în Procuratura Anticorupție, Iachimovschi Octavian, bazat pe viziuni politice și anihilării acțiunilor ilegale deliberate luate în exercițiul funcției de către procurorul în Procuratura Anticorupție, Octavian Iachimovschi, manifestate prin urmărirea penală a persoanei mele în baza convingerilor sau viziunilor politice împărtășite de el și soția sa, membră activă a Partidului Acțiune și Solidaritate”, se mai arată în declarația lui Ulanov.

De asemenea, deputatul a menționat că va ajunge până la CEDO pentru a-și demonstra nevinovăția și a făcut apel la partenerii externi ai țării, pentru a condamna „imixtiunea, influențarea și presiune directă din partea procuraturii” în activitatea sa politică.

Contactat de NM, procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi a respins vehement acuzațiile. Acesta susține că Ulanov ar distorsiona adevărul.

„Nu am spus așa ceva. La discuție a asistat și avocatul domnului Ulanov, îl puteți întreba dacă am spus eu o astfel de frază. Și întrebați avocatul dacă domnul Ulanov a încercat să îl convingă să confirme că eu aș fi spus această frază”, a declarat Iachimovschi.

Acesta a mai spus că, într-adevăr, a discutat cu Ulanov, însă nu știe de ce deputatul a tras concluzia că „problema este activitatea sa politică”.

„Fraza despre politică am spus-o atunci când vorbeam despre faptul că politicienii au o anumită mentalitate, iar procurorii – alta. Denis Ulanov este cercetat într-un dosar penal, își vede în acest mod apărarea, deși, să spunem așa, nu este o abordare chiar ortodoxă”, a mai spus angajatul Procuraturii Anticorupție.

UPDATE (15:00) De asemenea, procurorul Octavian Iachimovschi a precizat că soția sa este funcționar public și nu face parte din niciun partid: „Soția mea nu este membru al niciunui partid politic și nici activist politic. Ea este funcționar public”.

Adresarea lui Denis Ulanov by Maxim Stratan on Scribd

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: