Spatari, despre compensațiile la gaz: „În octombrie va fi lansată o platformă online”
Full Article 3 minutes read

Spatari, despre compensațiile la gaz: „În octombrie va fi lansată o platformă online”

Autoritățile centrale pregătesc un sistem informațional care va colecta date, iar ulterior va calcula suma compensațiilor la gazele naturale, energia termică sau electrică pe care Guvernul o va compensa în factură. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari. Potrivit lui, platforma online va fi lansată în luna octombrie.

„Acum pregătim sistemul informațional, care va fi lansat în octombrie, și în el vom colecta date pentru a oferi iarna viitoare compensații direct în factură, cum a fost și iarna trecută, dar pe criterii mai echitabile”, a declarat Marcel Spătari.

Potrivit oficialului, procesul va fi unul simplu și accesibil pentru toți cetățenii.

„Va fi o pagina pe internet în care oamenii vor declara tipul de încălzire, componența familiei și identificatorul locului de consum – dacă consumă energia electrică, termică sau gaze naturale, așa încât să putem oferi compensațiile direct în factură, ca anul trecut, în funcție de gradul de vulnerabilitate. (…) Deci, oamenii se vor înregistra pe această platformă, care va calcula, în funcție de datele pe care le introduceți, categoria de vulnerabilitate. Compensațiile vor fi oferite în funcție de această categorie”, a explicat ministrul.

Marcel Spătari spune că scopul mecanismului nu este de a exclude oamenii din sistem, dar de a acorda compensații țintit. „Oamenii nu trebuie să își facă griji că nu vor primi compensații”, a mai spus Marcel Spătari, în cadrul unei ședințe speciale la Guvern, în care miniștrii au făcut bilanțul primului an de activitate.

La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că doar cei „care sunt bogați și își permit pot să își facă griji”.

Precizăm că în Moldova a fost lansat Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Potrivit autorităților, din acest fond vor fi oferite compensațiile în factură pentru gaze naturale, pentru energia termică și electricitate, în așa fel încât factura pe care s-o achite cetățeanul să fie mai mică și să fie compensată de către Guvern.

Recent, în cadrul unei conferințe de presă, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări că, la iarnă, nici un cetățean al Republicii Moldova nu va îngheța în casă. Potrivit oficialului, Guvernul va compensa facturile în factură și va găsi soluții pentru cetățenii care se încălzesc din resurse alternative decât gazul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: