facebook.com/Arina Spataru

Spătaru a cerut, statul i-a dat: Politiciana susține că este păzită de bodyguard, după ce l-a investigat pe Șor sub acoperire

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, beneficiază de pază de stat. Politiciana a declarat pe 6 octombrie, într-un live pe Facebook, că statul i-a acceptat cererea depusă anterior, după ce a participat în demascarea unei scheme de finanțare ilegală a partidelor politice din Moldova de către oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

„Vin cu o veste bună. De astăzi, organele de drept din Republica Moldova mi-au oferit pază personală în condițiile legii, ca protecție a martorilor în cauze speciale. Pentru mine și pentru familia mea, asta este foarte important. Dar de ce această veste este importantă pentru voi? 1. Este o veste proastă pentru toți cei rătăciți, care cred că mă pot intimida. Eu le recomand să se liniștească. Pedepsele penale pentru intimidarea martorilor sunt foarte și foarte aspre. 2. Este o veste bună pentru toți cei care vor să denunțe actele de corupție politică, pentru cei care s-au săturat să fie intimidați și cumpărați ca la piață. Îndrăzniți. Rupeți lanțul slăbiciunii și a corupției. Statul are capacitatea să vă protejeze”, a declarat Arina Spătaru.

Fosta deputată, cunoscută în ultima perioadă în special după ce a conlucrat cu organele de drept, sub acoperire, pentru a-l demasca pe oligarhul fugar Ilan Șor, declară că și-a încheiat misiunea. Totuși, ea spune că va urmări evoluția anchetei, în calitate de cetățean al țării și de politician.

„Voi continua să monitorizez, în limitele legii, această anchetă pentru a mă asigura că eforturile noastre nu au fost în zadar. Or cine a riscat de dragul dreptății, știu că mă vor înțelege”, a conchis Arina Spătaru.

Amintim că președinta ALDE, Arina Spătaru, a cerut protecție de stat, pe 26 septembrie. Politiciana și-a argumentat atunci cererea prin faptul că s-ar teme pentru viața sa, după ce a ajutat organele de drept, sub acoperire, să cerceteze finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor.

***

Precizăm că Procuratura Anticorupție (PA) investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis fostei parlamentare bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii. Ex-deputatul a denunțat intențiile lui Șor și Nesterovschi, însă, organului de urmărire penală și a conlucrat, sub acoperire, împreună cu ofițerii anticorupție, pentru ca cei doi să fie trași la răspundere. Detalii AICI.

Pe 22 septembrie, Arina Spătaru a făcut mai multe dezvăluiri de presă din perioada în care a lucrat „sub acoperire”, sub conducerea organelor de drept. Detalii – AICI.

În aceeași zi, Șor a recunoscut că a purtat discuții cu Spătaru privind finanțarea unui proiect politic cu vector pro-european, însă pentru că aceasta l-ar fi convins că este „împotriva” actualei guvernări. Totodată, Șor susține că nu el a contactat-o primul pe lidera ALDE, dar ea. În ultimele zile, Șor a venit cu mai multe acuzații la adresa Arinei Spătaru. El a acuzat-o, inclusiv, că ar fi furat 1,45 milioane de dolari – bani pe care i-ar fi achitat ex-deputatei timp de patru luni. Arina Spătaru a respins public acuzațiile menționând că fiecare bănuț primit de la Șor au fost reținuți și sunt anchetați de organele de drept. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: