Speakerul Igor Grosu explică de ce liderul Tatarstanului nu a fost lăsat să intre în Moldova: „Au fost foarte agresivi”

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu o reacție, după ce, acum cinci zile, polițiștii de frontieră au refuzat intrarea în Republica Moldova a liderului Tatarstanului, iar ulterior un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non-grata, fiind nevoit să părăsească teritoriul țării noastre. Președintele Parlamentului susține că membrii delegației care îl însoțeau pe Minnihanov ar fi fost agresivi cu angajații de la frontieră și că ar fi refuzat, la solicitare, să se prezinte. Igor Grosu declară că decizia autorităților de refuza intrarea acestora pe teritoriul țării noastre, precum și cea luată ulterior – de a declara un diplomat rus persona non-grata – au fost corecte.

„Acestui pasager fermecat i s-a comunicat încă de la decolare că venirea în această perioadă în Republica Moldova nu este recomandată, dar a sfidat mesajul. (…) În loc să ceară scuze și să spună că noi regretăm acest incident, ei vin cu atacuri, cu acuzații, că noi am fi cei care am creat această situație. Aceasta este tactica Federației Ruse. Nu este pentru prima dată. (…) Vedem un comportament, limbaj, agresiv al unui imperiu care este în criză. Noi o să ne facem datoria așa cum trebuie. Oaspeții nedoriți o să facă stânga împrejur de fiecare dată. Nu o să admitem comportament agresiv cu angajații noștri. (…) Noi ne asumăm și e o decizie corectă, după mine”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova.

***

Amintim că liderul Tatarstanului a publicat un video pe 17 aprilie în care anunța că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău, doar că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” desfășurat luni, 17 aprilie, la Comrat. Poliția de Frontieră a confirmat că liderul Tatarstanului a primit de refuz de intrare în Republica Moldova și a venit cu unele precizări.

Incidentul nu a fost trecut cu vederea de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că refuzul autorităților este „un alt pas neprietenesc” față de Rusia.

Subiectul a fost adus în discuție inclusiv în cadrul ședinței din 19 aprilie a Guvernului de la Chișinău. Premierul Dorin Recean a declarat în debutul ședinței că autoritățile nu vor „accepta ca cineva să se implice în treburile interne Moldovei”. Totodată, Recean a cerut ca reprezentanților Ambasadei Federației Ruse să li se retragă acreditarea de la Aeroport. În același timp, el a solicitat vicepremierului Nicu Popescu să analizeze „dacă unul din aceștia doi nu și-a meritat să fie deportați”.

Ulterior, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a dispus convocarea de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. La câteva ore distanță, MAEIE a anunțat că un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat drept persona non grata, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei.

În reacție, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chișinăului în raport cu Rusia și a spus că aceasta „nu va rămâne fără răspuns”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: