Facebook/Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Specialiștii moldoveni vor studia soluțiile de irigare utilizate la Iași: Vladimir Bolea, discuție în România cu miniștrii economiei și agriculturii 

Aflat în România, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului al României, Ștefan-Radu Oprea, și cu ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Cu ultimul a convenit ca specialiști din Republica Moldova să plece la Iași pentru a se familiariza cu soluțiile de irigare utilizate acolo. Totodată, cei doi s-au înțeles ca România să ajute Moldova la crearea Registrului Fermierilor.

Viceprim-ministrul și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea efectuează o vizită de lucru în România.

Oficialul moldovean a avut deja o întrevedere cu ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului al României, Ștefan-Radu Oprea. Potrivit Ministerului Agriculturii de la Chișinău, Bolea a vorbit cu Oprea despre „colaborarea cu Bursa Română de Mărfuri și posibilitatea extinderii acesteia în Republica Moldova”.

„Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat intenția de a crea un instrument economic care să faciliteze interconectarea agricultorilor din cele două țări, menționând că extinderea Bursei Române de Mărfuri în Republica Moldova ar putea reprezenta un pas important în această direcție. Ministrul Oprea a manifestat deschiderea față de această propunere și a menționat că va reveni cu detalii după discuțiile cu reprezentanții Bursei Române de Mărfuri”, au relatat reprezentanții Ministerului de la Chișinău.

Tot în România, Bolea a avut o discuție cu ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Ministerul Agriculturii de la Chișinău a raportat că Bolea a prezentat „măsurile adoptate de Republica Moldova pentru a sprijini agricultorii”. Și Florin Barbu ar fi prezentat măsurile pe care România „planifică să le implementeze pentru a sprijini fermierii afectați de condițiile climatice nefavorabile”.

„În același context, Vladimir Bolea a propus crearea unui program comun cu România pentru implementarea și modernizarea infrastructurii de irigare din Republica Moldova, un proiect important pentru asigurarea unei producții agricole durabile în contextul schimbărilor climatice. (…) În ceea ce privește irigarea cu apă subterană, miniștrii au convenit să colaboreze strâns pentru implementarea celor mai bune practici în acest domeniu. În acest sens, se va organiza o vizită a specialiștilor moldoveni în România, la Iași, pentru a se familiariza cu soluțiile de irigare utilizate acolo”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Se mai menționează că Bolea a vorbit cu Barbu despre „sprijinul pe care România îl poate oferi Moldovei în ceea ce privește furnizarea de motorină și material semincer pentru culturile de toamnă și primăvară”. „Această solicitare vine în contextul necesității de a asigura continuitatea activităților agricole în condiții optime, în ciuda dificultăților cauzate de secetă”, a relatat Ministerul.

Un alt subiect, discutat de cei doi, a fost „dezvoltarea unui Registru al Fermierilor în Republica Moldova, în format electronic, care să faciliteze gestionarea și monitorizarea activităților agricole”. „S-a convenit ca acest proiect să fie dezvoltat în colaborare cu instituțiile relevante din ambele țări, incluzând Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Republica Moldova și Serviciul de Telecomunicații Speciale din România.

***

În august curent, fermierii din Republica Moldova au cerut ajutorul României în depășirea crizei din agricultură. Detalii AICI. Înainte de aceasta, asociația „Forța Fermierilor” a declarat că cele 100 de milioane de lei, anunțate de Guvern – pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori, constituie „un suport financiar foarte mic și ineficient”. Unica soluție, potrivit Asociației, este inițial declararea stării de urgență în agricultură. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

default

Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma – Petromidia Năvodari

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare. Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.
Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Departamentul de Comunicare și Relații Publice
KMG International

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: