Specialiștii moldoveni vor studia soluțiile de irigare utilizate la Iași: Vladimir Bolea, discuție în România cu miniștrii economiei și agriculturii 
Full Article 3 minutes read

Specialiștii moldoveni vor studia soluțiile de irigare utilizate la Iași: Vladimir Bolea, discuție în România cu miniștrii economiei și agriculturii 

Aflat în România, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului al României, Ștefan-Radu Oprea, și cu ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Cu ultimul a convenit ca specialiști din Republica Moldova să plece la Iași pentru a se familiariza cu soluțiile de irigare utilizate acolo. Totodată, cei doi s-au înțeles ca România să ajute Moldova la crearea Registrului Fermierilor.

Viceprim-ministrul și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea efectuează o vizită de lucru în România.

Oficialul moldovean a avut deja o întrevedere cu ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului al României, Ștefan-Radu Oprea. Potrivit Ministerului Agriculturii de la Chișinău, Bolea a vorbit cu Oprea despre „colaborarea cu Bursa Română de Mărfuri și posibilitatea extinderii acesteia în Republica Moldova”.

„Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat intenția de a crea un instrument economic care să faciliteze interconectarea agricultorilor din cele două țări, menționând că extinderea Bursei Române de Mărfuri în Republica Moldova ar putea reprezenta un pas important în această direcție. Ministrul Oprea a manifestat deschiderea față de această propunere și a menționat că va reveni cu detalii după discuțiile cu reprezentanții Bursei Române de Mărfuri”, au relatat reprezentanții Ministerului de la Chișinău.

Tot în România, Bolea a avut o discuție cu ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Ministerul Agriculturii de la Chișinău a raportat că Bolea a prezentat „măsurile adoptate de Republica Moldova pentru a sprijini agricultorii”. Și Florin Barbu ar fi prezentat măsurile pe care România „planifică să le implementeze pentru a sprijini fermierii afectați de condițiile climatice nefavorabile”.

„În același context, Vladimir Bolea a propus crearea unui program comun cu România pentru implementarea și modernizarea infrastructurii de irigare din Republica Moldova, un proiect important pentru asigurarea unei producții agricole durabile în contextul schimbărilor climatice. (…) În ceea ce privește irigarea cu apă subterană, miniștrii au convenit să colaboreze strâns pentru implementarea celor mai bune practici în acest domeniu. În acest sens, se va organiza o vizită a specialiștilor moldoveni în România, la Iași, pentru a se familiariza cu soluțiile de irigare utilizate acolo”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Se mai menționează că Bolea a vorbit cu Barbu despre „sprijinul pe care România îl poate oferi Moldovei în ceea ce privește furnizarea de motorină și material semincer pentru culturile de toamnă și primăvară”. „Această solicitare vine în contextul necesității de a asigura continuitatea activităților agricole în condiții optime, în ciuda dificultăților cauzate de secetă”, a relatat Ministerul.

Un alt subiect, discutat de cei doi, a fost „dezvoltarea unui Registru al Fermierilor în Republica Moldova, în format electronic, care să faciliteze gestionarea și monitorizarea activităților agricole”. „S-a convenit ca acest proiect să fie dezvoltat în colaborare cu instituțiile relevante din ambele țări, incluzând Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Republica Moldova și Serviciul de Telecomunicații Speciale din România.

***

În august curent, fermierii din Republica Moldova au cerut ajutorul României în depășirea crizei din agricultură. Detalii AICI. Înainte de aceasta, asociația „Forța Fermierilor” a declarat că cele 100 de milioane de lei, anunțate de Guvern – pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori, constituie „un suport financiar foarte mic și ineficient”. Unica soluție, potrivit Asociației, este inițial declararea stării de urgență în agricultură. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: