În cazul în care concernul Gazprom nu va amâna data-limită până la care Chișinăul trebuie să finalizeze auditul datoriei istorice la gaz și va sista livrările, Moldova va cumpăra gaz natural la preț de piață. În vederea acestui scenariu, autoritățile pregătesc măsuri pentru ca Energocom să poată acționa pentru asigurarea necesităților populației. Declarația a fost făcută de către vicepremierul țării, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul ediției din 17 martie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, în contextul în care partea moldovenească nu va reuși să finalizeze auditul datoriei istorice până pe 1 mai.
Andrei Spînu a explicat motivele pentru care companiile internaționale nu au fost interesate să realizeze auditul datoriei istorice pretinse de Gazprom, care depășește 700 mln dolari.
„Perioada de aplicare a fost exact cea în care a început războiul din Ucraina. Să nu uităm că întreaga regiune este afectată, spațiul aerian este închis. Sunt mai multe elemente care credem că au influențat companiile mari de audit să vină în R. Moldova. Asta ar fi însemnat ca aceste companii să delege oameni, care să stea aici o perioadă mai lungă. A aplicat o singură companie, din România, care nu s-a calificat”, a argumentat Spînu.
Vicepremierul țării a precizat că, în perioada următoare, vor fi inițiate negocieri directe cu anumite companii internaționale cu experiență, care să desfășoare un audit care să nu poată fi contestat.
„Conform protocolului, până pe 1 mai, Moldovagaz ar fi trebuit să încheie un acord prin care să decidă modul de re-eșalonare a datoriilor. La baza semnării acestui acord să fie auditul. Este clar acum că nu îl vom avea până pe 1 mai. Dacă se selecta acum, în acest proces de achiziție compania care să facă auditul, avea la dispoziție două luni și am fi știut că dacă nu la 1 mai, atunci la 1 iunie. Acum intrăm într-o nouă etapă, fără să știm dacă la 1 mai sau la 1 octombrie. Era planificată și o discuție cu conducerea Gazprom, care nu a mai avut loc din aceleași considerente – începutul războiului. Trebuia să aibă loc și acea comisie interguvernamentală care, iarăși, nu știm dacă va mai avea loc, partea rusă trebuia să propună o dată”, a mai spus oficialul.
Vicepremierul a precizat că Moldovagaz este în discuții cu Gazprom, la nivel comercial, pentru a afla ce urmează după data de 1 mai. Spînu a mai spus că sunt luate în calcul mai multe scenarii. Unul dintre ele ar fi ca termenul pentru desfășurarea auditului să se amâne cu 10 luni sau mai mult. Un alt scenariu ar fi cel în care Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz în R. Moldova.
„Atunci, noi vom cumpăra gaz de pe piață”, a precizat ministrul. „Noi ne pregătim și de scenariul doi. Cu siguranță vom avea contraoferte, le-am avut în permanență. Suntem gata. Capacităm Energocomul – este o echipă de experți care lucrează de câteva săptămîni. Lucrăm și la un proiect, și în mai cred că va fi deja decizia cu BERD-ul, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventualele capacități de stocare a gazului în România. Facem tot posibilul ca Energocomul să poată acționa într-o situație în care de la 1 mai nu mai avem gaz și să asigurăm țara. Ne mișcăm cu pași foarte grăbiți, a subliniat viceprim-ministrul.
Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba proiectul de lege privind modificarea Legii gazelor, care va prevedea obligații de stocuri de gaze. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, inițiativa are menirea de a asigura securitatea energetică pe domeniul livrării de gaz.
***
Gazpromul pretinde de la malul drept al Nistrului suma de 709 milioane de dolari – datorii pentru livrarea gazului și penalități. Chișinăul crede că suma e mai mică și a insistat mai întâi pe verificarea ei de către o companie internațională independentă.