Andrei Mardari / NewsMaker

„Spurcăciune! Iuda!”. Dodon, după ce a fost huiduit când s-a prezentat la procuratură: „PAS le dă bani să vină să urle”

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a prezentat, pe 15 iulie, la Procuratura Anticorupție. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat că fostului șef de stat ar urma să-i fie înmânat demersul și materiale privind prelungirea măsurii preventive sub forma de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile. La PA, fostul președinte a fost huiduit de un activist civic: „Trădătorule”, „Iuda”, „Spurcăciune”! Imaginile video au fost publicate de TV8.

Fostul șef de stat a comentat, pentru jurnaliști, citarea la procuratură a mamei sale, Galina Dodon. Dodon califică acțiunile procurorilor drept un șantaj psihologic la adresa propriei persoane și spune că toți cei care stau în spatele acestor acțiuni „vor răspunde”.

„Eu niciodată nu voi uita lucrul acesta. Cei care au făcut chestia asta uitați-vă la mine. Maia, se referă și la tine, și la Bulat, și la toți. Nu știu cât o să dureze. O săptămână, două, un an, cinci sau zece… nu contează, dar pentru asta o să răspundeți”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, mama sa, care a fost și ea citată astăzi, 15 iulie, la procuratură, pentru a fi audiată pe marginea provenienței sumelor de bani depistate de procurori în urma perchezițiilor la domiciliul său, ar fi internată în stare gravă la spital. Dodon declară că citarea Galinei Dodon ar fi fost lansată intenționat în ziua în care Moldovagaz a anunța despre noul tarif, de aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, pe care îl solicită ANRE. Fostul președinte dă asigurări că mama sa ar fi prezentat toate actele de justificare și toate recipisele bancare pentru banii pe care i-ar fi ridicat procurorii în urma descinderilor din 24 mai. „Ei au toate confirmările că nu sunt probleme acolo”, spune Dodon.

În context, Dodon a criticat activitatea procurorilor, catalogând cazul în care el și mai multe rude apropiate sunt învinuite de complicitate la îmbogățirea ilicită drept „o telenovelă” și „show politic”.

„Eu încă o dată îi întreb pe Maia Sandu, pe procurori, pe Bulat, care conduce toată chestia asta și dă indicații, pe Viorel Morari, Ermurache aista e „paleznîi idiot”, îl utilizează pe dânsu, e clar cu dânsu. Ei mamă au? Cu ce ocazie să se lege de părinți?”, se mai întreabă Dodon.

 

 

De menționat că Galina Dodon, mama lui Igor Dodon, nu s-a prezentat astăzi, 15 iulie, la Procuratura Anticorupție, acolo unde urma să îi fie înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită – dosar în care figurează Igor Dodon, soția sa, Galina Dodon și fratele fostei prime doamne, Petru Merineanu. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, audierile au fost amânate urmare a stării de sănătate precare a mamei fostului șef de stat.

Pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul „Kuliok” este vizat și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, care a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, precum și soția fostului șef al statului, Galina Dodon, căreia i se încriminează complicitate la îmbogățire ilicită.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarul deschis pe numele său drept unul „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: