Stamate, Nemerenco și Negruța, consilierii prezidențiali ai Maiei Sandu. Ce cunoaștem despre ei?
Full Article 3 minutes read

Stamate, Nemerenco și Negruța, consilierii prezidențiali ai Maiei Sandu. Ce cunoaștem despre ei?

Președintele ales Maia Sandu a numit trei dintre viitorii ei consilieri. Ea a spus că fostul ministru al Sănătății Ala Nemerenco va deveni consilierul său în domeniul sănătății, fostul ministru al Finanțelor și economistul Veaceslav Negruța va prelua postul de consilier al președintelui pe probleme financiare. Iar fostul ministru al Justiției Olesea Stamate va deveni consilier juridic. 

Olesea Stamate

Stamate a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. A primit masteratul în studii europene de la Colegiul Europei. Este specializată în justiție, politica internă și reforma administrației centrale. În iunie 2019, la propunerea primului ministru de atunci Maia Sandu, Stamate a devenit ministru al justiției.

Înainte de aceasta a ocupat funcția de președinte al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER). Anterior, a lucrat pentru Fundația Soros Moldova și ca expert în diferite proiecte pe care le-a realizat în cooperare cu Cancelaria de Stat, ministerul Afacerilor Interne și ministerul Educației. După demisia guvernului Sandu, Stamate a devenit reprezentant al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Sandu.

Ala Nemerenco

Nemerenco este medic, doctor în medicină. A absolvit Universitatea de medicină Nicolae Testemițanu din Chișinău. Timp de peste zece ani a lucrat ca director al Spitalului Universitar de Prim Ajutor. Mai mult de trei ani a fost manager de proiect la biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova.

În 2006-2011 Nemerenco a lucrat în Ministerul Sănătății: era specialist în domeniul medicinei de familie. În 2016-2017 a fost consilier personal al ministrului sănătății din România. După aceea, a lucrat ca consultant internațional în sectorul sănătății: a consiliat autoritățile și specialiștii din Albania, Kazahstan, Kârgâzstan și alte țări.

În 2015, Nemerenco s-a alăturat nou-creatului Partid Popular European al lui Iurie Leancă și a preluat funcția de vicepreședinte al formațiunii. În același an a fost aleasă consilier municipal al Chișinăului din acest partid. Nemerenco a fost în partid doar un an: în 2016, după ce Leancă a anunțat formarea unei coaliții de guvernământ cu Partidul Democrat, ea a părăsit partidul. În același timp, a rămas consilier municipal.

Veaceslav Negruța

Expertul economic al Transparency International – Moldova Veaceslav Negruța a fost ministru al Finanțelor din Moldova în perioada 2009-2013 în guvernul Filat. În august 2013 a demisionat din funcția de ministru. Puțin mai târziu a părăsit Partidul Liberal Democrat.

Tot în 2013, Negruța a fost acuzat că a abuzat de funcția sa de ministru în cazul Sandulachi. Era vorba despre evenimentele din același an, când ministerul Finanțelor a plătit 400.000 de euro despăgubiri morale și materiale ex-deputatului și pe atunci membru PLDM Pantelei Sandulachi. Sandulachi a câștigat un proces în instanță în legătură cu examinarea îndelungată a două dosare penale privind falsificarea. În ciuda faptului că decizia instanței nu a fost definitivă, ministerul Finanțelor a transferat întreaga sumă în contul lui Sandulachi. Mai mult, ministerul Finanțelor nu a contestat această decizie. Ulterior a fost contestat de către Procuratura Generală.

În 2015, instanța l-a condamnat pe Negruța la trei ani fără executare. El a contestat la Curtea Supremă de Justiție, iar cazul este în curs de examinare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: