Starîș, îngrijorat că presa ar putea fi supusă cenzurii. Gavrilița: trebuie să combatem falsurile
Full Article 2 minutes read

Starîș, îngrijorat că presa ar putea fi supusă cenzurii. Gavrilița: trebuie să combatem falsurile

Deputatul comunist Constantin Starîș s-a arătat îngrijorat de faptul că autoritățile ar intenționa să cenzureze presa pe durata stării de urgență. Acesta a solicitat premierului Natalia Gavrilița să explice ce presupune una dintre prevederile incluse în setul de măsuri prezentat în plenul parlamentului. În replică, șefa Executivului a precizat că se planifică combaterea dezinformării.

Deputatul Partidului Comuniștilor Constantin Starîș a întrebat-o pe premierul țării Natalia Gavrilița ce presupune formularea „coordonarea activității mijloacelor de informare în masă”, inclusă în setul de măsuri prezentate în contextul stării de urgență. Comunistul, care este jurnalist de profesie, a presupus că asta ar presupune instituirea cenzurii și le-a reproșat autorităților că activitatea presei va fi evaluată din punct de vedere subiectiv.

În replică, Gavrilița a negat instituirea cenzurii și a argumentat că este nevoie de combaterea dezinformării.

„Nu este vorba despre cenzură. În același timp, este absolut necesar să ne asigurăm că există mecanisme pentru a combate minciuna, falsurile. (…) Noi vom utiliza aceste puteri cu mult bun-simț și în mod rezonabil. Nici nu consider posibile astfel de scenarii. De exemplu, vom crea un centru de dirijare la IGSU, unde vom avea situația la zi despre conectarea tuturor instituțiilor publice și agenților economici și vom putea lua decizii imediate. Pot fi folosite anumite modalități de comunicare și telecomunicații, nu este nimic ieșit din comun la acest punct”, a răspuns Gavrilița.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a amintit că prevederea respectivă s-au găsit și în textele hotărârilor precedente privind instituirea stării de urgență.

„Această formulă rezultă expres din prevederile Legii 212 și s-a regăsit exact în formula respectivă în ambele cazuri de situații de urgență, instituite de Parlamentul precedent în 2020 și 2021. Și nu s-a pus niciodată problema pe care o menționați dvs”, a replicat ministrul Justiției.

Amintim că una dintre măsurile prezentate de premierul Natalia Gavrilița, care urmează a fi implementate de autorități pe durata stării de urgență, prevede „coordonarea activității mijloacelor de informare în masă, privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea cu regulile de comportare pe perioada situației excepționale, introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: