Statele UE vor cumpăra în comun gaze naturale. Platforma de achiziție, deschisă și pentru Moldova
Full Article 2 minutes read

Statele UE vor cumpăra în comun gaze naturale. Platforma de achiziție, deschisă și pentru Moldova

Uniunea Europeană va cumpăra colectiv gaze naturale, în contextul în care războiul din Ucraina duce la creşterea preţurilor la energie, iar unele țări sunt dependente de gazul rusesc. Platforma de achiziţii comune a UE va fi deschisă şi pentru Republica Moldova. La rândul lor, autoritățile de la Chișinău salută angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen.

„Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, comunică autoritățile de la Chișinău.

De menționat că decizia achiziției comune de gaze a fost luată de liderii celor 27 de state.

Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

De menționat că platforma de achiziţii comune a UE va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi statelor legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia).

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: