Stoianoglo s-a plâns că a fost insultat de „toți liderii guvernării”. A spus când va intra în campania electorală și că „vor fi surprize”
Full Article 5 minutes read

Stoianoglo s-a plâns că a fost insultat de „toți liderii guvernării”. A spus când va intra în campania electorală și că „vor fi surprize”

Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că, pe 21 august, va depune documentele pentru a fi înregistrat în calitate de concurent la prezidențiale. Totodată, el s-a arătat sigur că în următoarea perioadă „vor fi surprize” cu privire la „consolidarea opoziției” privind un candidat unic. El a anunțat că au fost negocieri „cu toți reprezentanții partidelor de opoziție” iar acestea s-au soldat cu unele „înțelegeri”. Precizările au fost făcute de Stoianoglo în timpul unor declarații de presă, în cadrul cărora el a mai spus că după ce și-a anunțat intenția de a candida ar fi fost insultat și atacat de „toți liderii guvernării”. Pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat că nu vor comenta acuzațiile. 

„Toți liderii guvernării au simțit nevoia de a se implica personal în campania împotriva lui Stoianoglo, concurând în insulte și atacuri”, a declarat ex-procurorul general în timpul unor declarații de presă.

Solicitat să ofere mai multe detalii, el a menționat: „Cred că toată lumea a fost martorul când au ieșit la posturile de televiziune și doamna președintă, Maia Sandu, și domnul președinte al Parlamentului, și alți reprezentanți ai partidului de guvernare. Cred că ați auzit ce fel de declarații au fost făcute despre intenția mea de a participa la alegerile prezidențiale”.

Ulterior, Stoianoglo a anunțat că pe 21 august va merge la Comisia Electorală Centrală, împreună „cu echipa”, pentru a depune actele. „Mâine, oficial, intru în campania electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova”, a adăugat el.

Totodată, el a ținut să adauge că „toată societatea așteaptă informații despre un candidat unic”. „Sunt sigur că vor fi surprize, acțiuni și decizii neordinare. Despre tactica și strategia campaniei, din motive înțelese noi nu putem vorbi public. Dar pot să vă spun deschis: consolidarea opoziției abia începe”, a comunicat el.

Întrebat dacă colaborează cu mai multe partide în acest sens, Stoianoglo a răspuns: „Noi am avut negocieri cu toți reprezentanții partidelor de opoziție, avem niște înțelegeri cu privire la acțiunile comune în perioada electorală, în tot ceea ce ține de relațiile cu CEC-ul, alte momente legate de procesul electoral. Mizăm că totuși ajungem la o situație când o să fim susținuți și de alte partide din opoziție”.

Solicitat de jurnaliști să comenteze informația că ar fi „candidatul susținut de Kremlin”, Stoianoglo a declarat: „Asta nu este adevărat. Cu regret, în ultima perioadă, permanent se căutau dușmani în țara noastră și permanent numeau oamenii…  ba „oamenii Kremlinului” sau „oamenii României” și așa mai departe. Îmi pare rău că noi mergem pe această direcție și în loc să unim societatea, în loc să avem discuții în interesele țării, a oamenilor care trăiesc în țara noastră, noi permanent căutăm dușmani și inamici”. „Eu niciodată nu am discutat, nici oficial și nici neoficial, cu cineva din Federația Rusă”, a conchis acesta.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) cu privire la declarațiile lui Stoianoglo că ar fi fost atacat de „toți liderii guvernării”. PAS a declarat că nu va comenta acuzațiile.

***

Pe 8 iulie 2024, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo va candida la următoarele alegeri prezidențiale. Dodon a spus că Partidul Socialiștilor îl va susține pe Stoianoglo și că acesta este „un candidat apartinic”. Detalii AICI. Tot atunci, Dodon a anunțat o întâlnire, la care a invitat liderii tuturor partidelor de opoziție, pentru a conveni asupra desemnării lui Stoianoglo drept candidat unic la alegerile prezidențiale. Mai târziu, Stoianoglo a propus amânarea întâlnirii. Acesta a argumentat decizia prin faptul că „mulți” politicieni din opoziție „nu sunt pregătiți pentru discuții în format extins” și „au nevoie să analizeze situația actuală”. Detalii AICI.

NewsMaker a scris ce se știe despre Alexandr Stoianoglo și dacă, potrivit experților, acesta poate deveni „principalul concurent al Maiei Sandu” la viitoarele alegeri prezidențiale. Detalii AICI.

***

Pe 20 octombrie curent, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Totodată pe moldoveni îi așteaptă un referendum.

Persoanele care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial sunt:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);

– Vlad Filat (lider PLDM);

– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);

– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);

– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);

– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă);

– Vasile Tarlev (ex-premier);

– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);

– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării);

– Alexandru Arseni (doctor în drept);

– Vasile Bolea (deputat neafiliat, candidatul Blocului „Victoria” creat de fugarul Ilan Șor);

– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE, candidat independent);

– Octavian Țîcu (istoric, ex-deputat);

– Igor Munteanu (liderul CUB).

Mai precizăm că, pe 7 august 2024, CEC a decis să nu înregistreze blocul „VICTORIE – ПОБЕДА” – format din partidul „Renaștere”, partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partidul „Șansă” și partidul „Victorie” – pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Totodată, Comisia a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului. Cei din urmă, potrivit CEC, nu ar fi depus declarațiile de avere. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: