Stoianoglo susține că președintele țării trebuie ales de către parlament. Ce se va întâmpla dacă nu va fi modificată Constituția?
Full Article 3 minutes read

Stoianoglo susține că președintele țării trebuie ales de către parlament. Ce se va întâmpla dacă nu va fi modificată Constituția?

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că Moldova trebuie să revină la alegerea președintelui țării de către parlament. În cadrul unui interviu pentru publicația Kommersant, acesta a menționat că judecătorii Curții Constituționale nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile pe care le iau în timpul mandatului.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este de părere că judecătorii Curții Constituționale nu ar fi trebuit să modifice Constituția în 2016, pentru ca președintele țării să fie ales direct de către popor. Și asta pentru că aceste competențe aparțin legislativului.

„Cu siguranță, modificările Constituției, ca și orice altă lege – și Constituția este o lege constituțională, pot fi realizate numai de către parlament. Nu am nicio îndoială”, a explicat șeful Procuraturii Generale.

Pe de altă parte, acesta a precizat că judecătorii Curții Constituționale nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile pe care le-au luat.

„Din punct de vedere politic sau din punct de vedere constituțional, Curtea Constituțională poate revedea aceste decizii din proprie inițiativă și să întoarcă totul cum a fost. Din punct de vedere al urmăririi penale, nu există pârghii de tragere la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale. Și asta pentru că judecătorii nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile pe care le-au luat în timpul mandatului”, a precizat Stoianoglo.

Șeful Procuraturii Generale susține că modificările operate în 2016 trebuie revăzute, pentru că în acest mod a fost creat un procedent periculos.

„Existe motive pentru a revedea decizia chiar și numai din motivul ca să nu fie create astfel de precedente pentru viitor. Dacă vom păstra acest precedent, vorbesc în calitate de jurist, nu de om obișnuit și nu de procuror general, atunci Curtea Constituțională ar putea modifica Constituția în orice etapă, după cum consideră necesar. Din punct de vedere al creării actelor normative, este absolut incorect, pentru că este o atribuție a parlamentului. Sunt de acord cu declarațiile Dvs. că această decizie poate fi modificată de către Curtea Constituțională. Dacă parlamentul va considera că alegerile președintelui trebuie să se desfășoare conform unei alte scheme – poftim”, a conchis Stoianoglo.

***

În 2016, Curtea Constituțională a Moldovei, în frunte cu Alexandru Tănase, a modificat Legea Supremă a statului și a decis că președintele țării trebuie ales nu de către parlament, dar de către popor. Această decizie a provocat critici aprinse, pe motiv că o astfel de decizie trebuie luată de către parlament și nu de către judecători.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: