Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

Stoianoglo susține că președintele țării trebuie ales de către parlament. Ce se va întâmpla dacă nu va fi modificată Constituția?

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că Moldova trebuie să revină la alegerea președintelui țării de către parlament. În cadrul unui interviu pentru publicația Kommersant, acesta a menționat că judecătorii Curții Constituționale nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile pe care le iau în timpul mandatului.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este de părere că judecătorii Curții Constituționale nu ar fi trebuit să modifice Constituția în 2016, pentru ca președintele țării să fie ales direct de către popor. Și asta pentru că aceste competențe aparțin legislativului.

„Cu siguranță, modificările Constituției, ca și orice altă lege – și Constituția este o lege constituțională, pot fi realizate numai de către parlament. Nu am nicio îndoială”, a explicat șeful Procuraturii Generale.

Pe de altă parte, acesta a precizat că judecătorii Curții Constituționale nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile pe care le-au luat.

„Din punct de vedere politic sau din punct de vedere constituțional, Curtea Constituțională poate revedea aceste decizii din proprie inițiativă și să întoarcă totul cum a fost. Din punct de vedere al urmăririi penale, nu există pârghii de tragere la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale. Și asta pentru că judecătorii nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile pe care le-au luat în timpul mandatului”, a precizat Stoianoglo.

Șeful Procuraturii Generale susține că modificările operate în 2016 trebuie revăzute, pentru că în acest mod a fost creat un procedent periculos.

„Existe motive pentru a revedea decizia chiar și numai din motivul ca să nu fie create astfel de precedente pentru viitor. Dacă vom păstra acest precedent, vorbesc în calitate de jurist, nu de om obișnuit și nu de procuror general, atunci Curtea Constituțională ar putea modifica Constituția în orice etapă, după cum consideră necesar. Din punct de vedere al creării actelor normative, este absolut incorect, pentru că este o atribuție a parlamentului. Sunt de acord cu declarațiile Dvs. că această decizie poate fi modificată de către Curtea Constituțională. Dacă parlamentul va considera că alegerile președintelui trebuie să se desfășoare conform unei alte scheme – poftim”, a conchis Stoianoglo.

***

În 2016, Curtea Constituțională a Moldovei, în frunte cu Alexandru Tănase, a modificat Legea Supremă a statului și a decis că președintele țării trebuie ales nu de către parlament, dar de către popor. Această decizie a provocat critici aprinse, pe motiv că o astfel de decizie trebuie luată de către parlament și nu de către judecători.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib lansează cea de-a patra emisiune de obligațiuni corporative

Maib oferă investitorilor o nouă oportunitate de a-și diversifica portofoliul financiar prin lansarea celei de-a IV-a emisiuni de obligațiuni corporative, începând cu 10 iulie 2025.

Noua emisiune va fi disponibilă pentru subscriere pe o durată de 20 de zile calendaristice, timp în care investitorii pot contracta până la 7.500 de obligațiuni, fiecare cu valoarea nominală de 20.000 de lei. Această subscriere este de clasa a VI-a cu marja de (+1.0%), iar rata cuponului constituie 6.82% în primul an.

Avantajele investiției în obligațiunile corporative maib:

  • Dobândă lunară achitată direct în contul tău;
  • Soluție inteligentă de economisire, alternativă la instrumentele clasice;
  • Tranzacționabile prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei;
  • Utilizabile ca gaj în anumite condiții;
  • Disponibile pentru subscriere la sucursalele maib, la maib park sau online cu semnătură electronică calificată.

Oferta este deschisă pentru persoane fizice, rezidente și nerezidente ale Republicii Moldova. Subscrierea se face conform principiului „primul venit, primul servit”, iar în cazul unei suprasubscrieri, maib își rezervă dreptul de a închide anticipat perioada de ofertare.

Ce trebuie să știi:

  • Dobânzile obținute din obligațiuni reprezintă venit impozabil, conform prevederilor Codului Fiscal. 
  • Înainte de a investi, îți recomandăm să consulți Prospectul de ofertă publică disponibil pe www.maib.md
  • Poți completa o cerere online pe pagina oficială, iar echipa noastră te va contacta în scurt timp pentru a te ghida în procesul de subscriere. 

Fiecare reușită are în spate o investiție bună. Investește cu încredere în obligațiunile corporative maib.

Tu conduci. maib

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: