Stoltenberg dă asigurări: NATO va fi alături de Kiev atâta timp cât va fi nevoie
Full Article 2 minutes read

Stoltenberg dă asigurări: NATO va fi alături de Kiev atâta timp cât va fi nevoie

Orice atac asupra infrastructurii critice a NATO va primi un „răspuns unit şi ferm”, a avertizat marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Comentând amenințările voalate cu utilizarea armelor nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, Stoltenberg a declarat că Alianța Nord-Atlantică monitorizează cu atenție forțele nucleare ale Rusiei şi nu a observat schimbări în poziția lor, dar rămâne „vigilentă”. El a confirmat totodată că NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiul său anual de descurajare nucleară, „Steadfast Noon”, așa cum era prevăzut.

„Este un exercițiu de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menține capacitatea de descurajare eficientă şi în siguranță. (…) Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat şi nu trebuie niciodată purtat”, a mai afirmat el.

Stoltenberg a declarat de asemenea că Ucraina a câștigat teren în războiul cu Rusia şi că NATO va fi alături de Kiev atât timp cât e nevoie. „În timp ce Rusia apelează tot mai mult la atacuri îngrozitoare şi nediscriminate asupra civililor şi infrastructurii critice, președintele Putin eșuează în Ucraina”, a spus Stoltenberg, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din NATO la Bruxelles.

Precizăm că aliații din NATO își sporesc securitatea în jurul instalațiilor esențiale după atacurile asupra gazoductelor din Marea Baltică. Asta în condițiile în care încă nu este clar cine s-a aflat în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream.

Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus, pe 30 septembrie, o cerere de aderare la NATO în regim accelerat. Se întâmpla după anunțul Rusiei privind anexarea a patru teritorii ucrainene. Atunci Zelenski a declarat că nu va purta nicio discuție cu Rusia, cât timp președintele acesteia este Vladimir Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: