Imagine simbol

Studiu: 64% din gospodăriile din Moldova se încălzesc cu lemne. Câte persoane sunt dependente de încălzirea cu gaz

Peste 64 la sută din gospodăriile din Republica Moldova se încălzesc cu sobe și lemne de foc, 18,3% sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, iar sisteme autonome pe gaze, energie electrică, lemne sau cărbune – 16,5%. Datele se regăsesc într-un studiu prezentat de Banca Mondială, anunță Ministerul Energiei. Potrivit sursei, cu o pondere de 50,2% din consumul final de energie, sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de energie din țara noastră.

Potrivit sursei citate, în Moldova există 1,3 mln locuințe (574 mii în zona urbană și 751 mii în zona rurală), cu un total de 90,5 milioane de m2.

Peste 70% din clădirile din Republica Moldova au fost construite în perioada 1951-1990, 70,6% din locuințe sunt case individuale, 43% din locuințe sunt din lut/saman, 27,6% din cărămidă/piatră, 19,8% monolit/ciment, iar 8,8% – din fortan.

În 2021, Termoelectrica a furnizat energie termică la 7,9 mln m2 de locuințe, care au avut un consum de 824 MWh/an sau un consum mediu de 104 kWh/m2an. Pentru casele individuale, consumul mediu anual de energie pe metru pătrat este de 126 kWh. Ministerul menționează că cele 3700 apartamente cu sisteme de distribuție orizontală a energiei termice au un consum mediu de doar 59,3 kWh/m2an.

Ministerul Energiei precizează că studiul va sta la baza Foii de Parcurs pentru Încălzire Durabilă, care va conține trei scenarii pentru tranziția către 2050. Proiectul va include ritmul de renovare a clădirilor, necesitățile de finanțare, investiții, impactul și sprijinul instituțional necesar. Foaia de parcurs va fi în concordanță cu Strategia Energetică națională și Planul Național Integrat privind Energia și Clima.

Potrivit lui Roger Coma Cunill, specialist senior în energie în cadrul Băncii Mondiale, instituția va sprijini Guvernul Republicii Moldova în îmbunătățirea securității energetice și reducerea emisiilor de carbon. Asistența include două proiecte investiționale în domeniul termoficării în valoare totală de 153 de milioane de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: