Getty Images

Studiu: Temperatura apelor oceanului planetar a ajuns, în 2019, la cea mai înaltă valoare din istorie

Temperatura apelor oceanului planetar a atins, în 2019, cea mai ridicată valoare din istoria înregistrărilor meteorologice, iar ritmul încălzirii acestora se accelerează, potrivit unui nou studiu publicat marţi, 13 ianuarie, informează New York Times.

Anul trecut, temperatura apelor oceanelor a fost cu circa 0,075 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2010, conform unui studiu publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences.

Cercetătorii au calculat că, pentru a atinge această temperatură, oceanele ar fi înmagazinat 228 de sextilioane de jouli, de circa 3,6 miliarde de ori cantitatea de căldură degajată de bombardamentele atomice de la Hiroshima.

„Dacă analizăm temperaturile oceanului, 2019 a fost cel mai fierbinte, 2018 al doilea în listă, 2017 – al treilea, 2015 – al patrulea și 2016 – al cincilea”, a precizat Kevin E. Trenberth, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au comparat totodată datele din perioada 1987-2019 cu intervalul 1955-1986. Concluzia a fost că, în ultimele şase decenii, perioada de încălzire recentă a fost cu circa 450 de procente mai ridicată decât episoadele anterioare de încălzire, ceea ce sugerează o creştere majoră a ritmul încălzirii globale.

Potrivit cercetătorilor, oamenii pot lua măsuri pentru a inversa efectul asupra climei, dar timpul de răspuns al apelor oceanice va fi mai îndelungat decât cel al mediilor terestre şi atmosferice. Începând cu 1970, peste 90% din creşterea temperaturilor în urma încălzirii globale a fost înmagazinată de oceane, în timp ce mai puţin de 4% a afectat scoarţa terestră şi atmosfera.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: