Sturza critică refuzul unor medici din Găgăuzia de a se vaccina. Bașcanul răspunde: „Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor”

Fostul prim-ministru Ion Sturza a criticat dur refuzul unor medici din Autonomia Găgăuză de a fi imunizați cu preparatul anti-Covid produs de compania AstraZeneca. Într-o postare în rusă, publicată pe pagina sa de Facebook, omul de afaceri a declarat că utilizarea vaccinului drept armă politică este inacceptabilă. Replica bașcanului Irina Vlah nu a întârziat. Aceasta i-a răspuns lui Sturza în română și a atras atenția că democrația presupune și repect pentru alegerile altora, inclusiv privind vaccinarea.

Ion Sturza a îndemnat persoanele din Găgăuzia care refuză vaccinul să nu accepte nici alte produse din Occident.

„Demersul medicilor din autonomie privind refuzul de vaccinare cu preparatul AstraZeneca vă scoate din limitele lumii civilizate. Însuși extazul unor ticăloși propagandiști din PSRM și a discipolilor lor din presă vorbește de la sine. Nu le pasă că este vorba de viață și de moarte! Important să le facă pe plac sponsorilor. Refuzați atunci tot ce este din Occident – medicamente, haine, hrană, mașini. Refuzați ce vine din România – investiții în grădinițe, școli, infrastructură. Refuzați odihna peste hotare”, a scris fostul prim-ministru în rusă.

De asemenea, acesta a precizat că este sigur că serul Sputnik V este eficient și s-a arătat gata să se vaccineze primul.

„Sunt sigur că vaccinul rusesc este eficient și aștept cu nerăbdare să fie înregistrat de OMS și de autoritățile naționale. Sunt gata să mă vaccinez primul! Dar, de asemenea, sunt sigur că utilizarea vaccinului drept armă politică (la fel ca gazul, dreptul la export și emigrare) este inumană, indiferent de cel de la care vine”.

Дорогие мои гагаузы!

Буду с вами предельно откровенен, демарш врачей автономии с отказом от вакцинации вакциной Астра…

Publicată de Sturza Ion pe Marţi, 2 martie 2021

 

În replică, Irina Vlah a publicat un mesaj în română. Aceasta a calificat mesajul fostului prim-ministru drept „dezechilibrat și atacator”. Aceasta a atras atenția că și în UE mulți oameni refuză imunizarea.

„Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor. Păcat că, locuind într-un stat democratic, nu ați reușit să învățați ce înseamnă democrația. Democrația înseamnă mai întâi de toate respect necondiționat al dreptului altor oameni la părere și la alegere. Nimeni nu poate ataca părerea și alegerea medicilor găgăuzi. În democrație poate fi folosită numai calea convingerii”, a scris Vlah.

Un fost prim-ministru al Republicii Moldova a lansat o adresare găgăuzilor.
În opinia mea un mesaj dezechilibrat și…

Publicată de Irina Vlah pe Miercuri, 3 martie 2021

Într-o discuție cu NM, secretarul de presă al Irinei Vlah, Andrei Vedutenko, a declarat că bașcanul susține imunizarea, însă nu are dreptul să „preseze” doctorii: „Poziția bașcanului constă în faptul că vaccinarea este singurul mijloc de a opri răspândirea pandemiei în termen scurt. Dar asta este o decizie voluntară și nu putem obliga pe nimeni să se vaccineze, însă putem convinge. În comunitatea medicală nu este o părere unanimă despre vaccinuri, nu toți oamenii sunt suficient de informați. Posibil, unii așteaptă nu AstraZeneca sau Sputnik, dar al treilea vaccin. Este important să depunem mai multe eforturi, pentru ca oamenii să fie mai informați, să afle care sunt avantajele vaccinării, iar aceste lucruri trebuie reflectate de către medici, epidemiologi”. De asemenea, executivul găgăuz a precizat că, în prezent, se desfășoară pregătirile pentru campania de imunizare.

***

Marți seară, deputatul PSRM Vladimir Odnostalko a scris pe pagina sa de Facebook, publicând și două documente în acest sens, că medicii din două spitale din Găgăuzia nu și-ar dori să fie imunizați cu AstraZeneca și că ar prefera Pfizer sau Sputnik V. Ulterior, aceste documente au fost distribuite și de alți fruntași PSRM, printre care Bogdan Țîrdea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: