Sturza critică refuzul unor medici din Găgăuzia de a se vaccina. Bașcanul răspunde: „Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor”
Full Article 4 minutes read

Sturza critică refuzul unor medici din Găgăuzia de a se vaccina. Bașcanul răspunde: „Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor”

Fostul prim-ministru Ion Sturza a criticat dur refuzul unor medici din Autonomia Găgăuză de a fi imunizați cu preparatul anti-Covid produs de compania AstraZeneca. Într-o postare în rusă, publicată pe pagina sa de Facebook, omul de afaceri a declarat că utilizarea vaccinului drept armă politică este inacceptabilă. Replica bașcanului Irina Vlah nu a întârziat. Aceasta i-a răspuns lui Sturza în română și a atras atenția că democrația presupune și repect pentru alegerile altora, inclusiv privind vaccinarea.

Ion Sturza a îndemnat persoanele din Găgăuzia care refuză vaccinul să nu accepte nici alte produse din Occident.

„Demersul medicilor din autonomie privind refuzul de vaccinare cu preparatul AstraZeneca vă scoate din limitele lumii civilizate. Însuși extazul unor ticăloși propagandiști din PSRM și a discipolilor lor din presă vorbește de la sine. Nu le pasă că este vorba de viață și de moarte! Important să le facă pe plac sponsorilor. Refuzați atunci tot ce este din Occident – medicamente, haine, hrană, mașini. Refuzați ce vine din România – investiții în grădinițe, școli, infrastructură. Refuzați odihna peste hotare”, a scris fostul prim-ministru în rusă.

De asemenea, acesta a precizat că este sigur că serul Sputnik V este eficient și s-a arătat gata să se vaccineze primul.

„Sunt sigur că vaccinul rusesc este eficient și aștept cu nerăbdare să fie înregistrat de OMS și de autoritățile naționale. Sunt gata să mă vaccinez primul! Dar, de asemenea, sunt sigur că utilizarea vaccinului drept armă politică (la fel ca gazul, dreptul la export și emigrare) este inumană, indiferent de cel de la care vine”.

Дорогие мои гагаузы!

Буду с вами предельно откровенен, демарш врачей автономии с отказом от вакцинации вакциной Астра…

Publicată de Sturza Ion pe Marţi, 2 martie 2021

 

În replică, Irina Vlah a publicat un mesaj în română. Aceasta a calificat mesajul fostului prim-ministru drept „dezechilibrat și atacator”. Aceasta a atras atenția că și în UE mulți oameni refuză imunizarea.

„Păcat că vă credeți superior nouă, găgăuzilor. Păcat că, locuind într-un stat democratic, nu ați reușit să învățați ce înseamnă democrația. Democrația înseamnă mai întâi de toate respect necondiționat al dreptului altor oameni la părere și la alegere. Nimeni nu poate ataca părerea și alegerea medicilor găgăuzi. În democrație poate fi folosită numai calea convingerii”, a scris Vlah.

Un fost prim-ministru al Republicii Moldova a lansat o adresare găgăuzilor.
În opinia mea un mesaj dezechilibrat și…

Publicată de Irina Vlah pe Miercuri, 3 martie 2021

Într-o discuție cu NM, secretarul de presă al Irinei Vlah, Andrei Vedutenko, a declarat că bașcanul susține imunizarea, însă nu are dreptul să „preseze” doctorii: „Poziția bașcanului constă în faptul că vaccinarea este singurul mijloc de a opri răspândirea pandemiei în termen scurt. Dar asta este o decizie voluntară și nu putem obliga pe nimeni să se vaccineze, însă putem convinge. În comunitatea medicală nu este o părere unanimă despre vaccinuri, nu toți oamenii sunt suficient de informați. Posibil, unii așteaptă nu AstraZeneca sau Sputnik, dar al treilea vaccin. Este important să depunem mai multe eforturi, pentru ca oamenii să fie mai informați, să afle care sunt avantajele vaccinării, iar aceste lucruri trebuie reflectate de către medici, epidemiologi”. De asemenea, executivul găgăuz a precizat că, în prezent, se desfășoară pregătirile pentru campania de imunizare.

***

Marți seară, deputatul PSRM Vladimir Odnostalko a scris pe pagina sa de Facebook, publicând și două documente în acest sens, că medicii din două spitale din Găgăuzia nu și-ar dori să fie imunizați cu AstraZeneca și că ar prefera Pfizer sau Sputnik V. Ulterior, aceste documente au fost distribuite și de alți fruntași PSRM, printre care Bogdan Țîrdea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: