SUA și Rusia au avut negocieri „serioase” la Geneva: întâlnirea a durat mai mult de șapte ore

Oficialii americani și ruși au încheiat, în data de 10 ianuarie, o rundă intensă de negocieri în Elveția, menită să găsească o cale diplomatică pentru atenuarea tensiunilor, pe măsură ce Rusia amenință cu acțiuni militare în Ucraina. Întâlnirea a durat mai mult de șapte ore, potrivit misiunii ruse de la Geneva. Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei. De partea cealaltă, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris consultările drept „profesioniste”, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, comunică Digi24.ro.

Adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, a spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.

Washingtonul a avertizat Moscova că „politica porţilor deschise” a NATO va continua în pofida solicitărilor ruse, a mai spus Wendy Sherman în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii. Ea a adăugat că i-a transmis lui Serghei Riabkov că SUA sunt dispuse să continue aceste convorbiri pe viitor.

Wendy Sherman a mai precizat că Rusia nu a dat niciun răspuns la cererea americană privind o „detensionare” a situaţiei la frontiera ucraineană cu prilejul consultărilor de luni de la Geneva.

Adjuncta secretarului american de stat le-a explicat jurnaliştilor că Moscova poate angaja această detensionare „trimiţând în cazărmi soldaţii” comasaţi la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanţii în acest sens, ea a răspuns: „Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare”.

De partea cealaltă, Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri.

Rusia este mulţumită de „seriozitatea” cu care Statele Unite au primit în data de 10 ianuarie solicitările Rusiei privind garanţiile de securitate, a spus Riabkov la conferinţa de presă ulterioară consultărilor cu SUA, el asigurând că Rusia „nu are intenţia” să atace Ucraina.

Moscova urmează să decidă asupra continuării discuţiilor cu SUA după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO şi în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus.

El a apreciat că există o bază pentru o înţelegere între Rusia şi SUA şi că „situaţia nu este disperată”, dar a transmis Washingtonului să nu „subestimeze” riscul unei confruntări. Riabkov a confirmat că discuţiile de la Geneva nu au adus progrese în problema excluderii Ucrainei dintr-o eventuală nouă extindere a NATO, excludere cerută insistent de Moscova.

Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

Aceasta este pentru a treia oară când Sherman şi Riabkov se întâlnesc la Geneva după summitul celor doi preşedinţi, Joe Biden şi Vladimir Putin, din iunie 2021, pe malul lacului Geneva. Wendy Sherman şi Serghei Riabkov s-au întâlnit mai întâi pe 28 iulie la reprezentanţa permanentă a Statelor Unite, iar apoi la cea rusă, pe 30 septembrie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicușor Dan, reacție la interdicția lui Ceban și întâlnirile cu oficiali români: „Nu se va mai întâmpla în următorii 5 ani”

Interdicția de intrare pe teritoriul României aplicată primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost aplicată în rezultatul unei evaluări de securitate națională. Declarația a fost făcută de președintele român, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă subiectul a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Nicușor Dan a precizat că „nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale naționale”.

„Unul din aceste mecanisme a fost accesat și în cazul domnului Ceban. Acesta și este motivul pentru care nu putem să facem mai multe comentarii”, a răspuns Dan.

Întrebat de jurnaliști dacă această măsură are un caracter punctual, având în vedere că Ion Ceban a fost primit în ultimii ani de mai mulți demnitari de rang înalt, inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, președintele României a răspuns: „Asta nu se va mai întâmpla în următorii cinci ani. A fost o chestiune de securitate națională, asta e ce pot să vă spun. O evaluare de securitate națională în privința domniei sale”.

În privința duratei interdicției – cinci ani – și nu zece, care reprezintă următoarea treaptă prevăzută de lege, Nicușor Dan a precizat că și această decizie a fost fundamentată, la fel, pe considerente de securitate.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe 10 iulie, primarul capitalei, Ion Ceban, a revenit cu noi acuzații. Acesta susținea că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de PAS la alegerile prezidențiale din România. Președinția de la Chișinău a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Și ministrul Educației și Cercetării, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a respins acuzațiile. Potrivit lui, măsura are legătură cu faptele edilului, nu cu PAS. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului. De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: