Summitul din 1 iunie: Primele delegații oficiale au început să sosească în Moldova
Full Article 4 minutes read

Summitul din 1 iunie: Primele delegații oficiale au început să sosească în Moldova

Poliția Republicii Moldova a anunțat în dimineața zilei de 31 mai că pregătirile pentru Summitul Comunității Politice Europene (CPE) din 1 iunie sunt pe ultima sută de metri și că primele delegații oficiale deja au început să sosească în țara noastră. „Aterizarea celor peste 20 de delegații oficiale nu va afecta programul de zbor al curselor regulate pentru astăzi, 31 mai”, au adăugat polițiștii. 

Pregătirile pentru evenimentul din 1 iunie sunt pe ultima sută de metri. Primele delegații oficiale deja au început să sosească în Republica Moldova”, au comunicat oamenii legii.

Totodată, polițiștii au menționat că pe întreg teritoriul țării activitățile decurg într-un regim de normalitate.

Măsurile de securitate aplicate pentru Summitul CPE sunt instalate gradual și au un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni. La această oră, Aeroportul Internațional Chișinău activează în regim obișnuit, fără perturbări în fluxul de procesare a pasagerilor și fără întârzierea zborurilor programate. Aterizarea celor peste 20 de delegații oficiale nu va afecta programul de zbor al curselor regulate pentru astăzi, 31 mai”, au adăugat polițiștii.

Oamenii legii au amintit că în intervalul de timp 00:00 (ora locală), 1 iunie 2023 –  07:00 (ora locală), 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova va fi declarat zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian.

În acest interval de timp vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summitul Comunității Politice Europene”, au precizat reprezentanții Poliției. „Actualmente, toate punctele de trecere a frontierei terestre au un regim obișnuit de funcționare”, au adăugat oamenii legii.

Poliția a mai precizat că odată cu sosirea delegațiilor oficiale în Republica Moldova, traficul rutier pe traseul Aeroportul Internațional Chişinău – Chișinău va fi parțial suspendat, întrucât coloanele oficiale se vor îndrepta către unitățile de cazare.

Traficul rutier va fi redirecționat pe rute alternative de către inspectorii de patrulare.

Ambulanțele și autospecialele de intervenție vor avea un regim special de deplasare. De asemenea, activitățile comerciale și cotidiene ale cetățenilor care sunt în afara perimetrelor de securitate, se vor desfășura în regim obișnuit”, au conchis reprezentanții Poliției Republicii Moldova.

***

Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va avea loc la Bulboaca, raionul Anenii Noi, și va fi găzduit de complexul vitivinicol Castel Mimi. Cum se desfășoară pregătirile pe traseul Chișinăul – Bulboaca puteți vedea în reportajul NM.

În acest context că Inspectoratul General al Poliției a anunțat o serie de măsuri de securitate pentru Summit-ul din 1 iunie, de la Chișinău. Poliția a precizat că Moldova își va închide spațiul aerian pentru avioanele civile în perioada 1-2 iunie, precum și pentru dronele civile, în perioada 31 mai-2 iunie. Excepție vor face doar aeronavele civile. Totodată, oamenii legii au îndemnat populația să dețină în această perioadă un act de identitate, iar șoferii – să evite străzile principale. Rutele alternative pentru care pot opta cetățenii și șoferii în perioada  31 mai – 1 iunie pot fi consultate AICI.

Pe 30 mai, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a oferit mai multe detalii cu privire la programul summitului din 1 iunie care va avea loc în Republica Moldova. Oficialul a declarat că evenimentul va începe la 10:30, la Castelul Mimi, cu o sesiune plenară „în care liderii vor avea ocazia să exprime poziția statelor pe anumite domenii”.

La summit și-au confirmat prezența 48 de delegații dintr-un total de 50 de țări. Precizările au fost făcute pe 30 mai de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. Ce ține de probabilitatea unei vizite a președintelui ucrainean în Moldova, Popescu a spus că informația va fi cunoscută de public în ziua summitului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: