Reținerile celor 6 actuali și foști angajați ai Ministerului de Interne (MAI), operate în dimineața de 5 octombrie, de SIS, SPIA și PCCOCS a avut loc în dosarul fabricat de fosta Direcție a 5-a, în care ex-polițistul de frontieră Gheorghe Petic a fost acuzat de viol. Informația a fost confirmată pentru NM de către Gheorghe Petic, care s-a declarat „fericit pentru prima oară în ultimii trei ani”. Acesta a precizat că a fost citat la Procuratură și urmează să se prezinte la discuții în după-amiaza de astăzi. De asemenea, Gheorghe Petic a menționat că va apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a se asigura că ceea ce i s-a întâmplat nu se va repeta cu o altă persoană.
„Este un dosar mult mai amplu, o muncă foarte îndelungată depusă de PCCOCS împreună cu SIS, pentru care, chiar dacă sunt frustrat pentru ceea ce mi s-a întâmplat, astăzi vreau să le mulțumesc, pentru că nu au acționat la comanda politicului. (…) Pot confirma că astăzi sunt fericit, după doi ani în care a trebuit să tac. Am contribuit și eu cu multe informații la Procuratură. Sunt fericit, probabil este prima clipă din ultimii trei ani când sunt fericit, pentru că munca mea începe să dea rezultate”, a declarat Petic pentru NM.
Fostul angajat al Poliției de Frontieră a precizat că nu poate să ofere prea multe detalii despre dosarul în care sunt vizați foști și actuali angajați ai MAI, pentru a nu dăuna anchetei.
„Pot doar să vă spun că toate lucrurile merg către fosta Direcție a 5-a, lichidată de Andrei Năstase (pe timpul când a deținut funcția de ministru de Interne, nota redacției). Foștii angajați se ocupau cu ce vrei, înscenări, filmări de după colț, tot felul de falsificări de probe și dosare. Este vorba despre mai multe dosare, cu implicarea fostului șef de la SPIA și mai mulți angajați ai Direcției ai 5-a, este legat și de dosarul Gheorghe Petic, unul dintre multele fabricate”, a mai spus Gheorghe Petic.
Gheorghe Petic a reiterat că dosarul în care a fost acuzat de viol „a fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc (ex-președintele PDM, nota redacției), cu implicarea lui Alexandru Jizdan (fost șef al IGP, nota redacției), cu mâinile fostului șef-adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc și mai departe, cu foști angajați ai fostei Direcții a 5-a”.
Fostul polițist de frontieră a mai menționat că, din ce a discutat cu procurorii, urmează și alte activități procedural-penale. „Este regretabil că unii dintre ei mai activează în prezent la MAI, este o rușine”, a spus Petic. „După masă voi merge la PCCOCS, urmează să vedem despre ce vom discuta, am fost citat, invitat și știam că urmează să fie niște arestări. Să nu le dăm confortul de a fugi peste hotare, așa cum a făcut Cavcaliuc”, a mai menționat acesta.
Dreptate la CEDO
Gheorghe Petic a mai menționat că își va căuta dreptatea la CEDO: „Din păcate, R. Moldova va fi atacată pe mai multe capete de acuzare: pentru arest preventiv ilegal, condamnare ilegală, deținere 9 luni 7 zile în condiții ilegale, ceea ce a confirmat și Avocatul Poporului. Trebuie să cunoaștem cum organele de drept au putut să ajungă la această stare. Este o palmă dureroasă pentru MAI, pentru că toți au știut, în special conducerea instituției, dar nimeni nu a făcut niciun denunț”.
Acesta a refuzat să precizeze suma compensațiilor pe care o va solicita, însă a menționat că, lăsând la o parte prejudiciul moral, mărimea cheltuielilor pe care a fost nevoit să le suporte se ridică la zeci de mii de euro.
Cheltuielile se ridică la zeci de mii de euro
„M-am gîndit la mărimea compensațiilor, nu vreau astăzi să o divulg, însă pot să vă spun că am adunat chiar ieri toate cheltuielile de judecată. Suma pe care o voi pretinde ar trebui să o întoarcă judecătorii și Gheorghe Cavcaliuc, dar nu știu cum vom ajunge la etapa asta. Suma va fi destul de consistentă și nu din lăcomie de bani, dar pentru ca 100 de ani să nu se mai procedeze cum s-a făcut cu Gheorghe Petic”, a mai spus Gheorghe Petic și a precizat că banii au fost adunați din donațiile susținătorilor săi din țară, dar și din străinătate și că intenționează să returneze „o bună parte din sumă”, atunci când va dispune de mijloacele financiare necesare.
***
Amintim că Gheorghe Petic a fost reținut pe 19 iulie 2018, fiind învinuit de viol. Pe 20 martie 2019, acesta a fost condamnat la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și o amendă de 30 mii lei. Ulterior, pe 19 iulie, Petic a fost eliberat printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău.
Precizăm că Gheorghe Petic este ofițer în rezervă și fost polițist de frontieră, care a făcut publice mai multe scheme de contrabandă cu țigări.