Andrei Mardari/NewsMaker

„Sunt reacții emotive”. Mihai Popșoi explică insistența Ucrainei în privința MIG-urilor

Vicepreședintele Parlamentului spune că Republica Moldova nu poate oferi Ucrainei cele 6 MIG-uri de pe Aeroportul de la Mărculești. Mihai Popșoi explică insistența părții ucrainene de a obține MIG-urile prin faptul că Kievul are nevoie de piese pentru acest tip de aparat de zbor. „E de înțeles această insistență. Pe alocuri, sunt și reacții emotive și asta e de înțeles în situația în care se află prietenii noștri de la Kiev”, a declarat oficialul în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV, relatează IPN.

„Dar noi am spus clar că Republica Moldova nu-și permite să fie atrasă în acest conflict. Acele MIG-uri nici nu mai pot fi numite aparate de zbor, pentru că nu pot zbura, sunt un morman de fier vechi. Probabil, Ucraina are nevoie de piese din acele aparate, dar atât timp cât există disponibilitatea multor parteneri să le ofere aparate de zbor funcționale, chiar mai bune decât cele în care cresc copacii la Mărculești, raționamentul cost-beneficiu nu are niciun sens”, a spus Popșoi.

Vicepreședintele Parlamentului spune că autoritățile de la Chișinău i-au explicat Kievului că Republica Moldova nu poate livra tehnică militară, însă poate detașa în Ucraina o echipă de geniști.

„Explorăm și alte posibilități de a ajuta, dar în câmpul legal, constituțional. Avem statutul neutralității prevăzut în Constituție, avem decizia Curții Constituționale care explică, detaliază acest statut. Republica Moldova nu poate servi drept sursă sau tranzit pentru arme letale, muniții. Având această constrângere, folosim orice alt mijloc de a ajuta prietenii noștri ucraineni, cu excepția părții militare”, a precizat vicepreședintele Parlamentului.

***

Republica Moldova deține 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Pe 17 aprilie, presa ucraineană a scris că autoritățile ucrainene au solicitat R. Moldova să le transmită încă din primele zile de invazie rusească. Autorul materialului face trimitere la o sursă care susține că Ucraina a cerut ca avioanele să fie vândute sau împrumutate, însă Chișinăul a refuzat, pentru a nu-și strica relațiile cu Rusia.

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a cerut Moldovei, la modul direct, să ofere Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29, pe care le deține și care nu mai sunt funcționale. Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei oficiale efectuate de către președintele Parlamentului Igor Grosu, la Kiev. Contactați de NM, reprezentanții Legislativului au declarat că Moldova nu poate da curs solicitării.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a răspuns reprezentanta partidului aflat la guvernare.

În cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a menționat că R. Moldova nu poate să ofere Ucrainei ajutor militar.

„Ei sunt într-o situație dramatică. Și ei sunt îndreptățiți să ceară mai mult de la toți. Pentru că e nevoie să se oprească acest război. Toată lumea trebuie să facă tot ce se poate ca să fie oprit. Repet: noi, fiind în această situație, facem ce putem din perspectiva noastră. Sunt țări care pot face mai mult, de exemplu pe plan militar. Noi am ajutat și o vom face în continuare pe partea refugiaților”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: