privesc.eu

„Suntem alarmați de sloganele „părintele nr.1, părintele nr.2”. Reprezentanții minorităților etnice, despre alegerile prezidențiale

Liderii comunităților rusești, ucrainene, găgăuze, beloruse, elene, bulgare și evreiești din Moldova se arată îngrijorați din cauza evenimentelor din timpul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. În mod special, reprezentanții minorităților etnice au condamnat persoanele care au împiedicat locuitorii Transnistriei să voteze. Unii dintre ei și-au declarat public sprijinul pentru forțele politice care susțin valorile familiilor tradiționale, împotriva închiderii școlilor și pentru întoarcerea cetățenilor țării din diaspora.

Președintele Comisiei pentru relații interetnice a Consiliului Societății Civile, liderul comunității găgăuze Nicolai Terzi, a condamnat gestul celor care au împiedicat alegătorii din stânga Nistrului să își exercite dreptul al vot.

„Acest lucru nu trebuie să se repete, este absurd. Locuitorul Transnistriei se asociază cu o persoană fără drept de vot, drept separatist. Dar locuitorii Transnistriei care trăiesc în Germania au drept de vot. Să nu uităm că jumătate dintre cei 500 de mii de locuitori ai Transnistriei se află la muncă peste hotare”, a menționat Terzi.

La rândul său, reprezentantul comunității ucrainene Vitalii Mrug și-a exprimat „îngrijorarea față de declarațiile politicienilor care cheamă oamenii să vină cu bâtele la parlament”. El a mai spus că minoritățile ucrainene susțin familiile și valorile tradiționale, respectiv și candidații la funcția de președinte a căror programe electorale conțin aceste prevederi: „Trebuie să manifestăm toleranță și să uităm expresia „valiza, gara și fiecare unde vrea”. Toți am trecut prin asta. Vrem să susținem forțele sănătoase ale societății, care nu vor admite greșeli din trecut”.

Reprezentanta comunității rusești Ludmila Lașenova și-a exprimat opinia că în fruntea țării trebuie să fie un om ale cărui declarații sunt susținute prin fapte.

„Fiecare dintre noi vede schimbările care au loc în Moldova în ultimul timp. Aș vrea ca forțele politice care susțin că pot orice, să analizeze ce au făcut și ce pot face. Suntem alarmați de sloganele „părintele nr.1, părintele nr.2. (…) De ce trebuie să închidem școlile cu predare în rusă și nu numai. Dacă într-un sat se închide școala, satul moare”, a declarat aceasta.

***

Amintim că, în timpul scrutinului din 1 noiembrie, deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală accesul spre secțiile de votare din Varnița, pe motiv că alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Politicianul susține că alegătorii erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot.

Și observatorii OSCE s-au referit la acest aspect în raportul de monitorizare a desfășurării alegerilor prezidențiale: „În numărul limitat de secții de votare vizitate, procesul de votare a fost în general calm, bine organizat și transparent. Cu toate acestea, îngrijorările legate de presupusa cumpărare a voturilor și transportul alegătorilor au cauzat tensiuni și blocaje rutiere, interferând cu libertatea de mișcare a alegătorilor și cu accesul acestora la secțiile de votare”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Gala Absolvenților UTM 2025: maib susține și premiază generația viitorului

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut unul dintre cele mai importante evenimente academice, Gala Absolvenților UTM 2025. Evenimentul, desfășurat la Arena Chișinău, a adunat aproape 2 mii de tineri absolvenți, profesori, părinți și invitați speciali, pentru a celebra o nouă generație de ingineri și specialiști gata să contribuie activ la dezvoltarea Moldovei.

Sprijinul acordat de maib reconfirmă angajamentul băncii față de educație, inovație și parteneriate sustenabile care apropie mediul academic de realitățile și cerințele pieței muncii.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Credem în tineri, în potențialul lor și în rolul esențial pe care îl joacă educația în transformarea viitorului Republicii Moldova. Gala Absolvenților UTM nu este doar o festivitate, este o investiție în oameni, visuri mari și progres. Ne bucurăm să fim parte din acest moment de referință pentru viitorii specialiști ai țării.”

În cadrul galei, maib a oferit cinci burse unice, fiecare în valoare de 15.000 de lei, acordate studentelor UTM din domeniile IT și STEM, care au demonstrat excelență academică și implicare activă în activități extracurriculare și de voluntariat. Prin cea de-a doua ediție a programului „You drive IT”, maib susține egalitatea de șanse și încurajează performanța feminină în domeniile tehnice. 

Parteneriatul dintre maib și Universitatea Tehnică a Moldovei este unul strategic, construit pe valori comune precum excelența, inovația și formarea profesională de calitate. De-a lungul anilor, această colaborare se manifestă prin proiecte educaționale, stagii de practică, burse pentru studenți și susținerea evenimentelor care încurajează performanța și spiritul antreprenorial.

Viorel Bostan, rector UTM: „Este un eveniment despre absolvenți, despre reușite, visuri și pași siguri către viitor. Îi privesc cu mândrie și încredere, pentru că știu că sunt generația care va construi o Moldovă mai inteligentă, mai curajoasă, mai vizionară.”

Gala Absolvenților UTM 2025 a oferit o platformă valoroasă de recunoaștere a eforturilor tinerilor, dar și de apropiere între mediul academic și cel economic. Maib continuă să investească în inițiative care contribuie la dezvoltarea viitorilor specialiști și la construirea unei economii bazate pe cunoaștere și inovație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: