„Suntem cu $4,4 miliarde mai bogați decât se știa”. Expert: recensământul a scos la iveală cu peste 20% mai multe locuințe
Full Article 4 minutes read

„Suntem cu $4,4 miliarde mai bogați decât se știa”. Expert: recensământul a scos la iveală cu peste 20% mai multe locuințe

Până pe 16 iunie curent, recensământul a arătat că numărul de locuințe în Moldova este cu minim 21% mai mare decât s-a știut până acum. Astăzi noi avem, conform ultimelor date, 1,6 milioane de locuințe. Cifra, care nu este finală, ar demonstra că Moldova este cu 4,4 miliarde dolari mai bogată decât se credea până la recensământ. Precizările au fost făcute pe 18 iunie de expertul economic Veaceslav Ioniță, care a analizat datele Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova prezentate de autorități la data de 16 iunie. Menționăm, procesul de recenzare continuă până pe 7 iulie. 

Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat că „recensământul ne-a arătat că suntem cu 4,4 miliarde USD mai bogați decât credeam noi”.

„Am constatat, deja la data de 16 iunie 2024, că numărul de locuințe în Moldova este cu minim 21% sau 284 mii locuințe mai mare decât s-a știut până acum. Astfel oficial, în Moldova sunt înregistrate circa 1.330 mii locuințe, dar deja la data de 23 mai 2024, în procesul de Recensământ această cifră a fost depășită, iar astăzi noi avem conform ultimelor date deja 1.614 mii locuințe identificate în procesului Recensământului”, a menționat Ioniță.

Expertul a adăugat, cu referire la informațiile oferite de responsabilii din cadrul Biroului Național de Statistică, că cele mai multe locuințe au fost identificate în zonele rurale din nordul Moldovei, urmate de centrul țării. „Însă și în restul țării, inclusiv zonele urbane și mun. Chișinău au fost identificate mii de locuințe încă neînregistrate. Detaliat la acest aspect al Recensământului vom reveni odată cu apariția de noi date”, a precizat expertul.

El a spus că „numărul mai mare de locuințe existente influențează puternic datele privind averea moldovenilor”.

„Conform datelor de până la Recensământ, avuția moldovenilor în 2024 o estimam la 52,4 miliarde USD în creștere cu 2,2 miliarde USD față de 2023, în special datorită scumpirii locuințelor din mun. Chișinău, care are cea mai mare pondere în avuția moldovenilor. Însă dacă ținem cont de datele recensământului, atunci deja la data de 16 iunie 2024, avuția moldovenilor este de cel puțin 56,8 miliarde USD, sau cu 4,4 miliarde USD mai mult decât am știut noi până la Recensământ”, a comunicat Ioniță.

Expertul a precizat că „această creștere de avuție se datorează în primul rând reevaluării avuției din sate care a crescut cu minim 1,5 miliarde USD de la 6 miliarde USD până la Recensământ la 7,5 miliarde USD conform datelor actuale din Recensământ”.

„În mun. Chișinău, avuția populației estimăm că este cu 980 milioane USD mai mare față de datele de până la Recensământ și a ajuns la 22 miliarde USD. În restul orașelor, avuția moldovenilor a crescut cu alte 1,7 miliarde USD până la 11,2 miliarde USD. Astfel datele actualizate din recensământ ne arată că valoarea locuințelor în Moldova este de cel puțin 40,7 miliarde USD, în creștere cu 4,2 miliarde față de cifrele estimate de până la Recensământ, când valoarea locuințelor constituia 36,5 miliarde USD sau 69,6% din totalul averii moldovenilor”, a conchis expertul.

***

Pe 8 aprilie 2024 în Republica Moldova a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele. Până pe 16 iunie au fost recenzate circa 1614 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 2361 mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv eventualele dublări, care vor fi identificate la etapa de procesare).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: