CJI / Facebook

„Suntem încă vulnerabili”. Șefa Consiliului Audiovizualului propune revenire la legea anti-propagandă

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, consideră că restricțiile ce vizează difuzarea conținutului produs în afara țării, aprobate recent de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), ar trebui să se regăsească în legislația audiovizuală. Afirmația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat recent portalului Media Azi.

Liliana Vițu a menționat că „spiritul prevederilor din decizia CSE” prin care, în perioada stării de urgență, au fost interzise spre difuzare producții audiovizuale din țările ce nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, ar trebui să se regăsească în legislația din domeniu la capitolul protecției spațiului național audiovizual. De asemenea, ea este de părere că legislatorii ar trebui să revină și la prevederile anterioare care obligau furnizorii să difuzeze cel puțin 50% de conținuturi europene.

Revenirea la anumite amendamente cred că este absolut necesară pentru că războiul din Ucraina a demonstrat că suntem într-o stare foarte fragilă, suntem încă vulnerabili la propaganda din exterior. Consiliul Audiovizualului e o instituție slabă din perspectiva resurselor umane și tehnice. Și atunci, bineînțeles că, puși în fața  unui continuu val de dezinformare și propagandă, e clar că te simți slab și îți faci munca în măsura și cu instrumentele și pârghiile pe care le ai”, a spus Liliana Vițu.

Totodată, președinta CA recunoaște că amendarea legislației pe partea de dezinformare, care va presupune și sancțiuni, ar ușura munca autorității, însă nu în totalitate: „În același timp, ne-o va complica, pentru că intervine veșnica întrebare: cine este judecătorul? Cine să decidă care știre, documentar sau film artistic dezinformează?”.

Pe 2 martie, CSE a obligat furnizorii și distribuitorii de servicii media să suspende difuzarea și retransmisia programelor care au fost inițial produse în state ce nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor artistice, de divertisment care nu au conținut militar și programele care au fost produse în UE, SUA și Canada. Printre acestea se numără și Federația Rusă. De asemenea, CSE a acordat dreptul CA să  suspende, pe perioada stării de urgență, licența de emisie a furnizorilor și autorizația de retransmisie a distribuitorilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: