Tânțarii periculoși în Moldova: Cum să ne protejăm de virusul West Nile
Full Article 3 minutes read

Tânțarii periculoși în Moldova: Cum să ne protejăm de virusul West Nile

Chiar dacă tot mai multe țări europene raportează cazuri de infecție cu virusul West Nile, care se transmite prin înțepătura de țânțar, în Republica Moldova, în acest an, încă nu a fost raportat niciun caz. Într-un interviu pentru NewsMaker, medicul din Secția de supraveghere epidemiologică a bolilor extrem de contagioase de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Vera Lungu, a declarat că unicul caz de infecție cu virusul West Nile înregistrat în țara noastră a fost în 2019, la o persoană din sudul țării.

Virusul West Nile este transmis de țânțari, inclusiv și de țânțarul tigru. Este important de menționat că virusul nu se transmite de la om la om. Această insectă a început să apară în diverse țări europene, cauzându-se în principal din schimbările climatice.

Medicul Vera Lungu avertizează că infecția provocată de virusul West Nile poate fi confundată cu gripa sezonieră. În acest sens, ea îndeamnă cetățenii să fie atenți la simptomele specifice și să adopte măsuri suplimentare pentru a se proteja de înțepăturile de țânțari.

Noi monitorizăm situația în Republica Moldova. Problema este că simptomele acestui virus sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli: febră, dureri în mușchi și articulații, dureri de cap. E foarte greu de identificat că ne confruntăm cu această infecție”, spune medicul.

Vera Lungu recomandă să ne adresăm serviciului 112 imediat ce observăm primele simptome.

Tratament specific pentru acest virus nu există, se administrează antivirale, subliniază Vera Lungu, care susține că multe cazuri trec de la sine, altele ajung la stări grave sau chiar la deces.

Depinde de la caz la caz și de doza de infectare transmisă de țânțar la om. Cei mai predispuse persoanele cu imunitatea scăzută, inclusiv copiii și bătrânii. Cei cu imunitatea mai bună fac forme ușoare sau chiar asimptomatice, ceea ce reprezintă 80 % din populație”, spune Vera Lungu.

Pentru a ne proteja de țânțari, medicul recomandă evitarea întâlnirilor cu aceștia prin purtarea de haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete înalte, în special seara. De asemenea, este bine să utilizăm spray-uri insecticide, să aplicăm substanțe repelente în locuință, să instalăm plase antimoschit la feronerie și să înlăturăm bălțile de apă din jurul gospodăriei. Un alt sfat este să eliminăm condițiile favorabile dezvoltării țânțarilor, ceea ce include schimbarea regulată a apei din adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă și curățarea gunoiului menajer.

***

Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), de la începutul anului 2024 și până la finele lunii iulie, opt țări au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile: Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, România, Serbia și Spania. Recent, cazuri de febră West Nile au fost identificate în Albania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: