Filarmonica arde
Максим Андреев, NewsMaker

„Țara nu-și merită eroii”. Cel mai cunoscut pompier din țară a criticat atitudinea moldovenilor față de salvatori

Unul dintre cei mai cunoscuți pompieri din Republica Moldova s-a arătat dezamăgit de atitudinea conaționalilor săi, în urma incendiului devastator care a distrus Filarmonica Națională. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dmitrii Polscin a menționat că a văzut zeci de insulte în adresa pompierilor, pentru că aceștia nu au reușit să salveze clădirea. Acesta a atras atenția că în apropierea Filarmonicii erau parcate numeroase mașini, iar salvatorii au pierdut timp prețios pentru a-și face loc printre ele.

Dmitri Polscin a recunoscut că se bucură că nu a fost de gardă în ziua incendiului de la Filarmonica Națională, pentru că insultele pe care le-a văzut în adresa colegilor săi l-ar fi scos din fire.

„Am citit zeci de jigniri în adresa pompierilor care au luptat cu incendiul și numai în ce mod nu au fost numiți. Zeci de sfaturi și „noi” metode de stingere. Zeci de sfaturi privind tehnica de stingere, numărul de autospeciale și multe, multe altele. Și, desigur, în apărarea lor vor veni doar câțiva oameni”, a notat Polscin.

Pompierul a atras atenția că salvatorii și-au pus viața în pericol, iar pentru singerea incendiului s-au mobilizat și colegii care aveau liber în ziua respectivă.

„Am intrat în unitatea noastră și spre mine a venit tovarășul meu „de lupte” Timur Tomaș, cu ochii umflați de la fum, dar și în general, cu un aspect care lasă de dorit.

– Care este situația?

– Dimîci, nu am avut șanse…

Și dacă Timur spune asta, înseamnă că 10000000% așa și este… Aflu de la prietenul meu că ar fi putut să rămână blocați acolo, că unii indivizi, înjurând pompierii strigau să dea la o parte autospecialele ca să-și poată lua prețioasele mașini, parcate cu tupeu, că pompierii nu puteau pătrunde cu tehnica specială și au fost nevoiți să utilizeze tehnică specială pentru a elibera trecerea. Că „particularitățile” construcției au permis focului să se răspândească ca un fulger și au rămas zero șanse pentru lichidare”, a relatat pompierul. 

Dmitrii Polscin a mai spus că astfel de construcții sunt compromise în cazul în care atunci când se produce un incendiu se încearcă stingerea cu propriile forțe.

„Sunt prea mic și prost, cum se spune. Dar potrivit umilei mele opinii, cu o experiență de 16 ani în calitate de pompier și 14 diplome privind absolvirea unor cursuri de calificare în SUA, Europa și Rusia – soarta unor astfel de construcții este pecetluită în cazul în care se încearcă stingerea incendiului cu forțele proprii și numai când situația devine dezastruoasă sunt chemați pompierii”, a mai scris acesta.

Acesta a amintit că focul este o stihie.

„Vă doresc numai bine, dar dacă aș fi putut să mă nasc într-o țară unde pompierii sunt apreciați – sunt gata să mă nasc și să îmi trăiesc viața de la început, dar nu aici”, a conchis Polscin.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4547034092035367&set=a.565332473538902&type=3&theater

Amintim că un incendiu devastator a izbucnit pe 24 septembrie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Pompierii au luptat peste 7 ore cu flăcările. Localizarea incendiului a fost posibilă abia spre seară. Conform estimărilor prealabile, flăcările au cuprins aproape 3,5 mii de metri pătrați ai edificiului. Cum a ars Filarmonia — în reportajul foto NM.

Pe rețelele sociale au apărut deja apeluri de a acorda ajutor pentru restabilirea cât mai rapidă a Filarmonicii după incendiu. Unii sunt gata să doneze bani pentru aceasta, alții — «să strângă gunoiul, să spele, să curețe, să facă orice muncă, pentru a ajuta măcar cumva».

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: