canal3.md

Locuitorii capitalei vor plăti mai scump pentru apă. ANRE se întâlnește în ședință pentru a aproba noile tarife

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) se va întruni în ședință pentru a proba noile tarife la apă în Chișinău. Ședința va avea loc pe 11 ianuarie, la ora 10:00.

S.A. „Apă-Canal Chișinău” a depus, pe 9 ianuarie, cererea de reglementare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate.

Furnizorul motivează creșterea tarifelor prin faptul că au crescut anumite cheltuieli.Conform proiectului de hotărâre, publicat de Agenție, pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă se propune un preț de 11,12 lei/m3 – pentru consumatorii casnici și 13,29 lei/m3 – pentru cei non-casnici.

De asemenea, se prevede o creștere a tarifele și pentru serviciile de canalizare. Astfel, se stabilește prețul de 4,18 lei/m3 – pentru consumatorii casnici și 11,17 – pentru cei non-casnici.

Dacă ANRE va aproba noile tarife, decizia va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Alesul local Dumitru Ivanov a precizat pentru NM că decizia aprobată de Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pe 25 noiembrie prin care tariful la apă pentru consumatorii casnici și non-casnici a fost majorat la 16,32 lei pentru un metru cub, nu a intrat în vigoare pentru că au fost depuse mai multe cereri la Procuratura Generală în acest sens.

Amintim că pe 6 ianuarie și întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” solicită Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să suspende decizia votată anterior cu privire la majorarea tarifului la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din capitală. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasilie Grădinaru, care a publicat rețelele de socializare o scrisoare în acest sens.

Tariful la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din capitală a fost majorat prin decizia Consiliului municipal Chișinău din 25 noiembrie.

Mai exact, tariful la apă pentru consumatorii casnici și non-casnici a fost majorat la 16,32 lei pentru un metru cub. Totodată, tariful pentru serviciile de canalizare pentru consumatorii casnici a fost majorat de la 2,04 lei la 6,62 lei, iar pentru cei non-casnici a fost redus de la 11,17 lei la 10,26 lei. Noile tarife au fost aplicate până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Proiectul de decizie a fost votat de 26 de consilieri, dintre care cei ai Partidului Socialiștilor, Partidului Unității Naționale, Partidului Comuniștilor, Partidului Social Democrat European, dar și câțiva consilieri neafiliați.

***

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat CMC de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Dodon

Igor Dodon, reacție la interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „UE nu mai e ce-a fost odată

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat la decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, și a altor doi cetățeni moldoveni în România și în spațiul Schengen. Fostul președinte acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de „presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele”.

Ceea ce s-a întâmplat azi este grav. Este semnalul unei degradări a democrației, a libertăților și a drepturilor omului în Uniunea Europeană. Idealul UE este un mit care s-a spart. Abuzul exercitat asupra primarului general Ion Ceban și asupra altor cetățeni moldoveni, este o dovadă în plus că Uniunea Europeană nu mai este ceea ce-a fost odată. Noi ne miram de câțiva ani cum de oficialii europeni pot tolera cenzura, dictatura și represaliile politice din partea partidului PAS în Republica Moldova. Și iată că acum vedem că aceste practici sunt, de fapt, tipice pentru felul de a gândi și a acționa a oficialilor din Occident”, a scris Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, presupusele „abuzuri împotriva opoziției” ar avea sprijinul Bruxelles-ului și al altor capitale occidentale.

„Orice abuz al guvernării PAS împotriva opoziției a găsit și găsește în continuare sprijin în cabinetele de la Bruxelles și din alte capitale occidentale. Aici nu mai putem vorbi despre valori și integritate politică, ci despre cinism și presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele. Iar scopul PAS e să păstreze controlul asupra statului pe care l-a capturat, cu complicitatea oficialilor europeni. Ceea ce fac în Moldova PAS și Maia Sandu reprezintă un model politic pentru întregul UE. Din spațiu al libertății, al democrației și al păcii, UE se transformă în regim dictatorial care își permite să anuleze alegeri, să sufoce suveranitatea, să cenzureze mass-media, să se implice direct în campanii electorale, să hărțuiască politicieni din opoziție și să se comporte abuziv, obraznic și dictatorial cu țările din sfera sa de influență”, a mai scris fostul șef al statului.

PAS nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: