Locuitorii capitalei vor plăti mai scump pentru apă. ANRE se întâlnește în ședință pentru a aproba noile tarife
Full Article 4 minutes read

Locuitorii capitalei vor plăti mai scump pentru apă. ANRE se întâlnește în ședință pentru a aproba noile tarife

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) se va întruni în ședință pentru a proba noile tarife la apă în Chișinău. Ședința va avea loc pe 11 ianuarie, la ora 10:00.

S.A. „Apă-Canal Chișinău” a depus, pe 9 ianuarie, cererea de reglementare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate.

Furnizorul motivează creșterea tarifelor prin faptul că au crescut anumite cheltuieli.Conform proiectului de hotărâre, publicat de Agenție, pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă se propune un preț de 11,12 lei/m3 – pentru consumatorii casnici și 13,29 lei/m3 – pentru cei non-casnici.

De asemenea, se prevede o creștere a tarifele și pentru serviciile de canalizare. Astfel, se stabilește prețul de 4,18 lei/m3 – pentru consumatorii casnici și 11,17 – pentru cei non-casnici.

Dacă ANRE va aproba noile tarife, decizia va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Alesul local Dumitru Ivanov a precizat pentru NM că decizia aprobată de Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pe 25 noiembrie prin care tariful la apă pentru consumatorii casnici și non-casnici a fost majorat la 16,32 lei pentru un metru cub, nu a intrat în vigoare pentru că au fost depuse mai multe cereri la Procuratura Generală în acest sens.

Amintim că pe 6 ianuarie și întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” solicită Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să suspende decizia votată anterior cu privire la majorarea tarifului la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din capitală. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasilie Grădinaru, care a publicat rețelele de socializare o scrisoare în acest sens.

Tariful la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din capitală a fost majorat prin decizia Consiliului municipal Chișinău din 25 noiembrie.

Mai exact, tariful la apă pentru consumatorii casnici și non-casnici a fost majorat la 16,32 lei pentru un metru cub. Totodată, tariful pentru serviciile de canalizare pentru consumatorii casnici a fost majorat de la 2,04 lei la 6,62 lei, iar pentru cei non-casnici a fost redus de la 11,17 lei la 10,26 lei. Noile tarife au fost aplicate până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Proiectul de decizie a fost votat de 26 de consilieri, dintre care cei ai Partidului Socialiștilor, Partidului Unității Naționale, Partidului Comuniștilor, Partidului Social Democrat European, dar și câțiva consilieri neafiliați.

***

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat CMC de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: