Screenshot

Tauber, cu gândul la Bălți, a mers la vot: „Am votat cum aș vrea să trăiască oamenii în toată țara – ca la Orhei”

Deputata independentă Marina Tauber susține că a votat așa cum își dorește să trăiască oamenii în toată țara – „ca la Orhei”. Tauber a spus că iubește Chișinăul și crede că „prin eforturile echipei lui Ilan Șor – va deveni o capitală cu renume mondial”. 

„Eu am votat așa, cum aș vrea să trăiască oamenii în toată țara – ca la Orhei! Iubesc Chișinăul nostru drag, și cred că prin eforturile echipei lui Ilan Șor – el va renaște și va deveni o capitală cu renume mondial!”, a scris parlamentara pe rețelele de socializare.

Ea a spus că își dorește ca data viitoare să voteze la Bălți.

„În același timp, sper din tot sufletul că data viitoare voi vota deja la Bălți! Dragi concetățeni, ieșiți la vot, mai sunt doar câteva ore pentru a schimba ceva!”, a conchis Tauber.

***

În doi ani după ultimele alegeri, partidul „Șor” a reușit să devină neconstituțional. Iar Parlamentul a introdus amendamente la Codul Electoral care limitează participarea la alegeri a membrilor partidelor neconstituționale. Prin urmare, Tauber nu a putut candida la Bălți. Echipa lui Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova și a fugit din țară, a găsit o soluție. Șor a anunțat că o va susține la alegeri pe Victoria Șapa, candidata partidului „Șansă” (o clonă a partidului Șor). Pe 3 noiembrie, Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, a fost exclus din alegerile locale generale. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Menționăm, Marina Tauber este cercetată penal în Moldova. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „ȘOR” – declarat în afara legii – și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Dosarul a fost trimis în instanța de judecată. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă de la 2 la 7 ani de detenție. Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 21 iulie 2022.

***

Pe 5 noiembrie 2023 în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.

Până la ora 15.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 820 mii de alegători sau peste 30 % din numărul celor incluși în listele electorale.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 este înregistrată o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce înseamnă că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile.

Reieșind din informațiile care descriu profilul alegătorului la alegerile de astăzi, femeile sunt cele mai active, înregistrând o participare de peste 54 % din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Raportat la vârstă, cei mulți alegători prezenți la urnele de vot au între 56 și 75 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: