Partidul ȘOR

Tauber, Roșca, Laguta și alți politicieni au lansat „Mișcarea Pentru Popor”. Vor să adune 1 milion de semnături

În Republica Moldova a mai apărut o structură politică – „Mișcarea Pentru Popor”. Aceasta a fost lansată pe 3 februarie în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat mai mulți politicieni și activiști, inclusiv reprezentanții Partidului „ȘOR”, activista Maia Laguta și vicepreședintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc) Denis Roșca.

Potrivit participanților la conferință, aceștia își propun să adune un milion de semnături din partea cetățenilor, pentru „a obliga Guvernul să achite integral facturile pentru gaz, electricitate și energie termică, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023”.

Invităm toate partidele, forțele politice responsabile să se alăture acestei inițiative, pentru a apăra interesele cetățenilor. „Mișcarea Pentru Popor” este soluția de salvare a țării. Partidele politice trebuie să fie responsabile pentru deciziile pe care le iau și este de datoria noastră să schimbăm în bine lucrurile în țară. Partidul „ȘOR” a pledat întotdeauna pentru dialog, de dragul intereselor poporului. Am lansat apeluri în acest sens și către actualii guvernanți. Îndemnăm cât mai mulți să se alăture „Mișcării Pentru Popor”, a menționat Tauber.

De asemenea, Marina Tauber a dat citire manifestului „Mișcării Pentru Popor”, în care se menționează că Republica Moldova trece acum prin cea mai profundă criză social-economică, de la proclamarea independenței.

Solidari cu Mișcarea s-au declarat Marină Tauber; Partidul ȘOR, Denis Roșca, PACE; Mihai Petrache, președinte al Uniunii Centriste din Moldova; Maia Laguta, activistă civică, Andrei Vataman, veteran de război; Valentin Gaidarji, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, Nelu Straciuc, liderul Organizației Teritoriale Bălți a PACE; Serghei Mișin, președintele Partidului Renaștere-Возрождение” .

Amintim că, în iunie 2022, în timpul unui protest, deputata Marina Tauber și Diana Caraman (PCRM0 anunțau crearea mișcării civice ”O viață nouă”. Obiectivul formațiunii era de a determina PAS să renunțe la putere și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Potrivit lui Cheptonar, săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc ultima ședință a actualului Parlament. Totuși, proiectul nu va fi supus votului, întrucât Comisia de la Veneția nu a emis încă un aviz.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, săptămâna viitoare, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și deputata PAS Olesea Stamate a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: