Guvernul în exercițiu a aprobat alocarea sumei restante de 22,4 mln de lei către CEC (UPDATE)
Full Article 2 minutes read

Guvernul în exercițiu a aprobat alocarea sumei restante de 22,4 mln de lei către CEC (UPDATE)

Cabinetul de miniștri în exercițiu s-a întrunit pe 14 iulie în ședință. Printre subiectele examinate figurează și cel privind alocarea sumei restante de 22,4 mln de lei Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru buna organizare și desfășurarea scrutinului parlamentar din 11 iulie. La ședința precedentă în care urma să fie examinat subiectul s-au prezentat doar doi membri ai cabinetului de miniștri.

UPDATE (13:10) Hotărârea a fost aprobată.

„Ne-am onorat angajamentul dat CEC, banii iată că sunt virați în contul CEC. Mulțumesc!”, a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Știrea inițială

Proiectul prevede alocarea din fondul de rezervă al Guvernului suma de 22,4 mln de lei. Acesta a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, în colaborare cu CEC, în scopul asigurării desfășurării scrutinului din 11 iulie, în condițiile în care, în bugetul de stat, pentru anul curent, nu au fost prevăzute mijloace financiare în acest scop.

Ședința este planificată pentru ora 13:00. Alocarea sumei de 22,4 mln de lei pentru CEC urma să fie aprobată în cadrul ședinței executivului în exercițiu care s-a desfășurat pe 7 iulie. Aceasta a fost, însă, suspendată din lipsă de cvorum. La întrunire s-au prezentat doar premierul interimar Aureliu Ciocoi și guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah. Cum și-au motivat absența ceilalți miniștri vedeți AICI.

Ciocoi a declarat atunci că suma restantă poate fi alocată și după desfășurarea alegerilor parlamentare din 11 iulie. Președintele CEC Dorin Cimil a declarat ulterior că, în cazul în care banii prevăzuți nu vor fi alocați, instituția ar putea acționa în judecată executivul.

Iar membrul CEC Vladimir Șarban a explicat că, pe lângă sumele de bani transferate pentru buna desfășurare a guvernului, instituția a beneficiat de echipamente de protecție pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în valoare de peste 12 mln de lei. De asemenea, CEC a beneficiat de 70 de mln de lei din fondul de rezervă al guvernului și alte 7 mln de lei utilizați de Ministerul de Externe pentru necesitățile electorale în secțiile de votare din străinătate.

Secretarul CEC Maxim Lebedinschi a subliniat că situația creată nu are cum să constituie motiv pentru ca judecătorii Curții Constituționale (CC) să refuze validarea scrutinului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: