Terenurile de joacă din grădinițe, un pericol pentru copii? Un grup de părinți a lansat o petiție online
Full Article 2 minutes read

Terenurile de joacă din grădinițe, un pericol pentru copii? Un grup de părinți a lansat o petiție online

Grupul de inițiativă „Părinți pentru terenuri de joacă sigure” a adresat o petiție Consiliului Municipal Chișinău, primarului general al  municipiului Chișinău Ion Ceban și Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău. Acesta solicită autorităților să includă în proiectul de buget pentru anul 2021 prima tranșă de 40 milioane lei, destinată renovării terenurilor de joacă din grădinițele mun. Chișinău. Până pe 20 decembrie, ora 15:00, petiția a fost semnată de circa 380 de persoane.

Din grupul de inițiativă fac Ala Revenco, directoarea executivă a Asociației „Părinți Solidari”, Elena Neofit, Mariana Dobrovolschi și Silvia Dolghii.

Autoarele petiției au menționat că „marea majoritate a terenurilor de joacă din mun. Chișinău sunt cu o vechime de cel puțin 30-40 ani și sunt formate din instalații de bare metalice ruginite, vopsite de zeci de ori, leagăne rupte, care scârțâie de vechime, mese, scaune și nisipiere cu scânduri deteriorate și putrezite, cu obiecte ascuțite (ținte), tobogane ruginite, fără mânere și fără bare de siguranță și, desigur, sunt nelipsite cauciucurile uzate, care au misiunea de „a înfrumuseța”  tot acest mediu „pentru dezvoltarea armonioasă” a copiilor de vârstă preșcolară”.

Mai mult, potrivit acestora, terenurile de joacă ale copiilor aflate pe teritoriul grădinițelor nu au fost evaluate și nici nu au fost propuse măsuri de asigurare a protecției copiilor în timpul aflării acestora la terenul de joacă: „În rezultat, avem sute de cazuri de copii accidentați în timpul orelor de joacă: căderi de pe tobogane, copii vătămați din cauza țintelor ieșite din lemnul nisipierelor, meselor și scaunelor. Această situație limitează și dreptul copiilor la joacă, din lipsa unui teren cu echipament dotat și sigur, dar și creează conflicte între copii, având acces limitat la obiectele de pe terenul de joacă”.

Prin urmare, grupul de inițiativă solicită includerea de urgență în proiectul de buget pentru anul 2021 a unei prime tranșe de 40 milioane lei destinate renovării terenurilor de joacă din instituțiile de învățământ preșcolar din mun. Chișinău. De asemenea, acesta cere instituirea unui grup de lucru care să evalueze starea terenurilor de joacă și să stabilească costurile, dar și graficul de renovare.

În municipiul Chișinău activează circa 160 instituții de învățământ preșcolar, care sunt frecventate de peste 38 000 de copii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: