Termoelectrica

Termoelectrica: Peste 5600 de locuințe și 40 de întreprinderi vor beneficia de energie termică produsă ecologic

Centralele termice suburbane vor produce energie termică din biomasă. Potrivit unui comunicat al Termoelectrica, compania va demara în scurt timp un proiect ecologic care prevede producerea energiei termice din biomasă la centralele termice suburbane, aflate în gestiune.

Inițiativa vine ca urmare a colaborării Termoelectrica cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor și Terravesta din Marea Britanie, care prevede integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizate.

Proiectul ecologic a fost desemnat câștigător în cadrul unui concurs al proiectelor de inovare și transfer tehnologic, organizat de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și urmează a fi cofinanțat de Termoelectrica și din bugetul de stat în proporție de 50%. Valoarea totală a investiției a acestui proiect pilot este de cca 1,7 milioane de lei.

Potrivit estimărilor făcute de Termoelectrica, de energie termică produsă ecologic vor beneficia 5500 de apartamente, 110 case, 40 de întreprinderi, 12 grădinițe publice, 25 de unități de învățământ și opt instituții medicale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

multimedia.parlament.md

Aprobat în parlament: Dumitru Alaiba devine membru al Consiliului de supraveghere al BNM. Ce salariu va primi

Fostul ministrul al Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a fost numit în funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 56 de deputați.

Dumitru Alaiba este licențiat în domeniul finanțelor și, în 2005, a obținut diploma de master în „International Project Management” de la Universitatea de Științe Aplicate din Rovaniemi, Finlanda. În perioada guvernării PAS, între noiembrie 2022 și martie 2025, Dumitru Alaiba a fost viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Anterior, fusese deputat PAS și președinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.

Consiliul de supraveghere al BNM este constituit din șapte membri, care au un mandat de șapte ani. Potrivit Legii cu privire la Banca Națională, Consiliul de supraveghere este responsabil de organizarea unui sistem eficient de supraveghere publică independentă a activităţii Băncii Naţionale. Printre atribuţii sunt: aprobarea raportului anual şi a situaţiilor financiare anuale, adoptarea, verificarea şi evaluarea standardelor sistemului de control intern etc.

Potrivit unui material realizat de Anticorupție.md, membrii Consiliului de supraveghere al BNM au avut, în 2024, salarii cuprinse între circa 2 milioane și 770 000 de lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: