Teste rapide pentru pedagogi de la 13 lei și 17 bani. Câte companii s-au înscris la licitația anunțată de Ceban?
Full Article 3 minutes read

Teste rapide pentru pedagogi de la 13 lei și 17 bani. Câte companii s-au înscris la licitația anunțată de Ceban?

17 companii medicale s-au înscris la licitația anunțată de Primăria Chișinău, pentru achiziționarea testelor rapide, care urmează a fi utilizate pentru testarea angajaților din domeniul educației. Potrivit primarului Ion Ceban, ofertele variază de la 13 lei și 17 bani, la 70 lei per test. În comparație, la laboratoarele private, prețul pentru un test poate ajunge la 300 de lei.

În premieră, Primăria Chișinău a anunțat licitație publică pentru procurarea testelor rapide din bugetul municipal, pentru testarea gratuită a cadrelor didactice și personalului auxiliar. Potrivit primarului capitalei, 17 companii medicale s-au înscris.

„Am obținut oferte foarte atractive la prețuri foarte bune, prețuri de licitație nemaiîntâlnite până acum. Astfel, costul variază de la 13 lei și 17 bani, la 70 lei per test. În evaluarea ofertelor vom urmări condițiile de licitație anunțate: cel mai mic preț și conformitatea UE și OMS. Avem nevoie de livrarea acestor teste în perioada imediat următoare pentru a securiza în continuare procesul educațional cu prezența fizică în școli și licee. Contăm pe corectitudinea și solidaritatea companiilor-ofertante în toată procedura pentru a nu fi tărăgănat procesul de achiziții, la bază stând sănătatea oamenilor”, a anunțat Ceban.

***

Pe 13 septembrie, primarul Ion Ceban a anunțat că Primăria a cumpărat un lot de teste rapide cu 93 de lei fiecare și va repartiza câte 100 de bucăți în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia.

Pe 28 august, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, din 1 septembrie, profesorii și personalul auxiliar din capitală, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, nu vor trebui să își achite testele la Covid-19 o dată la două săptămâni. Edilul a precizat că Primăria va aloca 3 mln de lei din fondul municipal, pentru testarea profesorilor din Chișinău.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: