Cea mai redusă acoperire vaccinală anti-Covid din țară se înregistrează în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de acoperire vaccinală este atestată și în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, a anunțat Ministerul Sănătății, pe 21 septembrie. La polul opus este capitala, cu cel mai mare număr de locuitori imunizați împotriva coronavirusului.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, doar 13% – 15% dintre locuitorii raioanelor Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia s-au imunizat împotriva coronavirusului. La polul opus, cu cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă, este Chișinăul – 33%. Capitala este urmată de r. Soroca – 25%, r. Dubăsari – 24% și r. Orhei -23%.
Potrivit Ministerul Sănătății, de la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în Republica Moldova au fost administrate 1.363.602 doze de vaccin. Asta înseamnă că 22% din populația țării a fost vaccinată cu schema completă, iar circa 23% din moldoveni s-au vaccinat cu prima doză.
Autoritățile din sănătate reamintesc că vaccinarea împotriva Covid-19 este gratuită și constituie unica metodă eficientă pentru a opri pandemia. În acest context, Ministerul Sănătății a făcut referință la lucrătorii medicali, menționând că datorită ratei înalte de vaccinare în rândul acestora, numărul cazurilor de decese cu 85 la sută.
În prezent, cu prima doză de vaccin s-au imunizat 89,92 % dintre lucrătorii medicali și 88,63 % cu schemă completă.
Republica Moldova a recepționat până acum aproape 1,7 mln doze de vaccin împotriva Covid-19.