Tiraspol: delegația OSCE era ținta atacului terorist. A doua țintă era Vadim Krasnoselski

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene, Anatolii Gurețki, a anunțat că, ținta atacului terorist despre care s-a pregătit un film documentar, era delegația OSCE. Acesta urma să aibă loc pe 14 februarie, în apropiere de cetatea Tighina, în momentul în care delegația trebuia să se întoarcă la Chișinău.

Potrivit presei regionale, președintele OSCE, Bujar Osmani, împreună cu o delegație de 20 de persoane, a venit la Bender pentru negocieri cu președintele Vadim Krasnoselski. Din delegație făcea parte reprezentantul special pentru Transnistria, Thomas Harting, și șeful Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Kaiderling.

Așa numitele autorități de la Tiraspol le-au prezentat delegației OSCE un filmuleț, în care este descrisă metoda prin care se preconiza atacul asupra delegației. Potrivit imaginilor video, o mașină plină cu explozibil urma să fie amplasată în zona cetății Tighina, unde urmau să aibă loc negocierile între delegațiile OSCE și Transnistriei.

Informațiile au fost aflate de la Veaceslav Chisnicean, care urma să plaseze mașina cu explozibil la locul stabilit și să o părăsească. Pentru acțiunile sale, bărbatul trebuia să fie achitat.

Inițial, atacul a fost planificat să fie efectuat chiar înainte de începerea negocierilor, însă Chisnicean a fost împiedicat de așa zisele servicii speciale transnistrene. Astfel, curatorii au convenit asupra unui nou plan, potrivit căruia bărbatul urma să submineze delegația OSCE la plecarea acesteia la Chișinău.

„Inițial, Land Rover-ul minat era destinat împotriva delegației OSCE. Când atacul terorist a eșuat, președintele Krasnoselski a devenit noua țintă”, a declarat așa numitul procuror general.

Presupusul atac terorist ar fi avut trei puncte de reper.

Veaceslav Chisnicean ar fi instalat o cameră pe acoperișul unei clădiri înalte de lângă clădirea administrativă. Acesta a fost observat de așa zișii ofițeri de informații și a fost reținut. În apartamentul acestuia, au fost găsite obiecte care indicau pregătirea unui atac terorist.

Totodată, în telefonul lui Chisnicean a fost găsit un videoclip cu delegația OSCE. Bărbatul susține că delegația OSCE a fost ținta principală.

Amintim că, în seara de 9 martie, postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” (Первый Приднестровский) a difuzat un film documentar despre presupusul atentat terorist, prin care s-ar fi urmărit asasinarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, dar și a altor persoane cu funcții înalte din administrația nerecunoscută de la Tiraspol. Pe 10 martie, postul propagandist rusesc RT a anunțat că YouTube a șters materialul, pentru „încălcarea regulilor” comunității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: