Tiraspolul a anunțat pe 31 ianuarie că a expediat în adresa participanților la formatul de negocieri „5+2” o sesizare despre situația cu privire la importul de medicamente în regiune. Reprezentanții regiunii se plâng că autoritățile de la Chișinău au ignorat până acum solicitarea privind simplificarea și urgentarea procedurii privind importul de medicamente și asta în condițiile în care situația epidemică s-a agravat. De cealaltă parte, Biroul politici de reintegrare susține că Tiraspolul politizează problema, iar cantitatea anumitor medicamente aduse de unii importatori din stânga Nistrului ar depăși de câteva ori indicatorii privind necesitatea reală.
Tiraspolul se plânge partenerilor externi
Instituția de la Tiraspol responsabilă de „afaceri externe”, a anunțat pe 31 ianuarie că a expediat un demers către participanții externi la procesul de reglementare, cu solicitarea de a interveni pentru „deblocarea importului” în Transnistria a medicamentelor necesare. Acesta susține că situația este „alarmantă”.
„Pe parcursul anului 2022, partea transnistreană a deschis în repetate rânduri subiectul necesității asigurării furnizării neîntrerupte a produsele farmaceutice pentru populație și instituțiile medicale din Transnistria. În luna mai, experții părților au ajuns la un acord privind importul de medicamente în Transnistria, însă reprezentantul RM a refuzat implementarea practică a acestuia. Din cauza înrăutățirii situației epidemice din Transnistria, pe 11 ianuarie, în adresa părții moldovenești a fost transmisă o scrisoare cu propunerea urgentării și simplificării pe perioada sezonului dat a procedurii de import a medicamentelor, inclusiv cele neînregistrate în Moldova. Nu am primit niciun răspuns”, se arată în declarația instituției de la Tiraspol.
Biroul de reintegrare: persistă multe neclarități
Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare a menționat faptul că Tiraspolul ar continua politizarea continuă și exagerată a problemei.
„Esența acesteia se rezumă la înregistrarea medicamentelor în nomenclatoarele de profil și la asigurarea corespunderii standardelor de calitate și de conformitate pe care Republica Moldova le-a armonizat conform exigențelor internaționale și rigorilor UE. Chișinăul promovează abordările de reintegrare în spațiile unice și nu dă curs provocărilor incompatibile cu principiile de legalitate și de integritate teritorială. Persistă multe neclarități și la prețurile de procurare de pe piață și la trasabilitatea medicamentelor ce au ca destinație regiunea transnistreană, aflată în afara controlului constituțional”, au menționat reprezentanții instituției.
Mai mult, Chișinăul a remarcat că mai există o problemă: cantitatea de medicamente introdusă în regiune ar fi mai mare în anumite cazuri decât necesitățile de facto ale populației.
„O întrebare retorică apare în contextul în care importatorii autorizați din regiune introduc în regiune cantități de anumite tipuri de medicamente care dacă le raportăm la consumul după cifra populației atunci ar reieși că acești indicatori depășesc de câteva ori limita constatată pe malul drept al Nistrului”, au remarcat experții.
Pe 7 februarie 2023 va avea loc următoarea reuniune a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul ocrotirii sănătății și acest subiect va figura pe agenda discuțiilor, cu expunerea pozițiilor de resort din partea Chișinăului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!